Białe Wytrawne wino Verdea 21
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) Zakynthos
Dlaczego nazwaliśmy to wino Verdea Tradycyjna
Verdea to tradycyjna nazwa białego wina z Zakynthos. Verdea to tradycyjne białe wino produkowane na Zakynthos, wyspie na Morzu Jońskim w zachodniej Grecji, która przez wieki znajdowała się pod panowaniem Wenecji, można o nim myśleć jako o jego wielkim pobycie w amforach podczas długich podróży weneckimi statkami.
Wpływy weneckie są odpowiedzialne za nazwę Verdea, od włoskiego słowa „verde” oznaczającego „zielony”, nawiązującego do zielonego koloru prawie niedojrzałych winogron, stosowanych w celu zwiększenia kwasowości wina, zawsze kończącego się dojrzałym tregos.
Verdea pojawiła się po raz pierwszy na początku XVI wieku i została utożsamiona z późniejszą historią uprawy winorośli na wyspie.
Pomimo niewielkich rozmiarów Zakynthos, od wieków uprawia się tam wiele rodzimych odmian winorośli. Charakterystycznym świadectwem jest poemat z 1601 roku, w którym w kilku wersach wymieniono 34 odmiany, z których większość przetrwała do dziś! Jednak nazwa Verdea nie odnosi się do odmiany winogron, ale do rodzaju wina. Do głównych odmian wykorzystywanych w produkcji Verdea należą: Verdea Tradittonelle:
Kategoria: Wino Wytrawne
Region / Winnice: Lagopodo Zakynthos
Winifikacja / Dojrzewanie: Maceracja przed fermentacją w kontrolowanym środowisku, podczas gdy winogrona pozostawały w kontakcie z sokiem przez 7 dni (kontakt ze skórą), każde trego osobno. Fermentacja alkoholowa w stopniowanych temperaturach. Dojrzewanie przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego III użycia i niskim tostowaniu. Wino pozostawało w osadzie przez 12 miesięcy, okresowo mieszając.
Charakterystyka degustacyjna: Organoleptycznie wyczuwalne aromaty kwiatu cytryny, cytrusów, bergamotki, jaśminu i owoców o białym miąższu. Paletę uzupełniają nuty wanilii, słodkie przyprawy i pieprzna nuta imbiru. W ustach przyjemnie zaskakuje kwasowością. Szczególnie interesująca jest jego rzadka zdolność do starzenia się i zdolność do ciągłej ewolucji w butelce.
Potencjał starzenia: Gotowe do spożycia. Aby uzyskać maksymalne rezultaty, przechowuj go w butelce przez 7-12 lat.
Food Pairing: Idealne do ryb, białych mięs, makaronów i serów.
Temperatura serwowania: 12,5°C
Alkohol: 13%