Odmiana White (Aspro) Muscat jest uprawiana na Samos od wieków i jest nierozerwalnie związana z historią, tradycją i kulturą winiarską wyspy na Morzu Egejskim. Dynamiczny potencjał tego winogrona z owocową i kwiatową charakterystyką w ustach i nosie, prezentuje „rześką”, orzeźwiającą kwasowość i nadaje temu winu intensywną, „ciężką” osobowość.
Wino produkowane jest z winogron Muscat z półgórskich, nienawadnianych winnic, położonych na tarasach z suchego kamienia. Jest przyjemny dla oczu, ma atrakcyjny, jasny, żółtawy kolor i zielonkawe odcienie. Aromat jest bogaty i „pełny”, przypominający dojrzałe owoce o białym miąższu, takie jak brzoskwinia, morela i melon, rozłożony na wyjątkowym tle o dyskretnym wyrazie charakteru muscatu.
W ustach skomplikowane, owocowe i doskonale balansujące pomiędzy wytrawnością i słodyczą. Choć posmak jest subtelnie słodki, dominuje świeżość winogron, która tworzy harmonijną całość. Towarzyszy wykwintnym daniom kuchni międzynarodowej i greckiej kreatywnej z drobiem, rybami, owocami morza, a także daniom Dalekiego Wschodu o słodko-kwaśnych smakach. Podawane w temperaturze 8-10°C.