Jedno z najlepszych win świata z dojrzałych, suszonych na słońcu winogron. Dojrzewa przez 6 lat w dębowych beczkach. Jego kolor jest głęboko bursztynowy, z pięknymi pomarańczowymi nutami, z aromatem rodzynek, suszonych owoców, miodu i suszonych orzechów. Dobra kwasowość, długi posmak z nutami dymu.
Podawane w temperaturze 12-14°C.
Samos Nectar to jedno z najlepszych win na świecie z przejrzałych, suszonych na słońcu winogron. Dojrzewa przez 6 lat w dębowych beczkach.
Jego kolor jest głęboko bursztynowy, z pięknymi pomarańczowymi nutami, z aromatem rodzynek, suszonych owoców, miodu i suszonych orzechów. Dobra kwasowość, długi posmak z nutami dymu i makaroników. Wiruje pomiędzy aromatami rodzynek, śliwek i prażonego cynamonu. W ustach wyczuwalne nuty toffi, rodzynek, orzechów włoskich, dojrzałych pomarańczy, goździków, przeplatane słodyczą i „powleczone” niesamowitą mineralnością, która nadaje zupełnie nowy wymiar słodkim winom suszonym na słońcu.
Usta zaskakują świeżością, nadając winu wiodącą rolę na stole. W temperaturze 12-14°C Samos Nectar przejmuje kontrolę nad podniebieniem i wysyła je w podróż pełną intensywnych aromatów i dojrzałej słodyczy.
Harmonijny i mocny zestaw, który z łatwością może towarzyszyć egzotycznym daniom słodko-kwaśnym (np. dzik z pigwą, kaczka w pomarańczach itp.), „mocnym” deserom, takim jak baklava i ciasto orzechowe, deserom czekoladowo-karmelowym czy z prażonymi orzechami. Łączy się go także z serami mocnymi, takimi jak stilton (niebieski i biały), dojrzewającymi serami kozimi i różnymi wędzonymi.
Oznaczenie geograficzne: Samos, Grecja. Chroniona nazwa pochodzenia Samos
Typ: Wino Słodkie
Alkohol: 14%