Złociste i gładkie, greckie słodkie wino Muscat, wywodzące się z określonej strefy Muscat of Patras PDO, zachwyca intensywnym kwiatowym aromatem i mocnym, słodkim smakiem. To białe, naturalnie słodkie wino, wyprodukowane z odmiany White Muscat, charakteryzuje się dojrzałymi nutami moreli, soczystymi brzoskwiniowymi aromatami oraz subtelnymi cytrusowymi i pomarańczowymi tonami, tworząc wspaniałą strukturę z balansem pomiędzy kwasowością a słodyczą.
Rodzaj: Czerwony słodki, Vin de liqueur
Zawartość alkoholu: 15% obj.
Odmiany winogron: Mavrodaphne 55%, Black Corinthian 45%
Winnica: Określona strefa Mavrodaphne w Patras (P.D.O) (na północ i północny zachód od Patras w kraju Achaia)
Zbiory: Koniec sierpnia początek września dla Mavrodaphne. Druga połowa sierpnia dla Black Corinthian.
Produkcja wina: Zgodnie z tradycyjnym sposobem produkcji wzmacnianego wina słodkiego. Produkcja wina z każdej odmiany winogron i zatrzymanie fermentacji alkoholowej poprzez dodanie alkoholu pochodzącego z winogron.
Opis: Ciemno bursztynowy kolor z brązowymi odcieniami. W zapachu intensywny bukiet ciemnych owoców jeżyny i jagody, a następnie słodkie aromaty suszonych fig i śliwek.
Serwować w temperaturze 12-14 C
Mavrodaphne to aperitif, najlepiej podawany z prażonymi migdałami i suszonymi owocami. Najlepiej podawać z owocami, żółtym serem, lodami, słodyczami i czekoladą.