Paksimadi to małe, twardawe i kruche, okrągłe lub wydłużone chlebki. Idealne jako przekąską np. w podróży.
Paksimadi to tradycyjne wypieki w formie ciastek lub chleba. Są to małe, twardawe i kruche, okrągłe lub wydłużone chlebki, które są wytwarzane z mąki pszennej lub jęczmiennej, wody i soli, a czasem również z oliwy z oliwek i innych dodatków smakowych, takich jak zioła czy sezam.
W dzisiejszych czasach Paximadia są nadal popularne jako przekąska lub dodatek do różnych dań w całej Grecji.
Skład: Mąka pszenna, cukier, olej kukurydziany, migdały(12%), substancja spulchniająca, proszek do pieczenia, soda.
Może zawierać śladowe ilości orzechów i sezamu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
ENERGIA | 2135kJ/510kcal |
TŁUSZCZ | 23,8G |
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE | 3,2G |
WĘGLOWODANY | 68,4G |
W TYM CUKRY | 16,6G |
BŁONNIK | 3,2G |
BIAŁKO | 9,4G |
SÓL | 0,2G |