Paksimadi to małe, twardawe i kruche, okrągłe lub wydłużone chlebki. Idealne jako przekąską np. w podróży.
Paksimadi to tradycyjne wypieki w formie ciastek lub chleba. Są to małe, twardawe i kruche, okrągłe lub wydłużone chlebki, które są wytwarzane z mąki pszennej lub jęczmiennej, wody i soli, a czasem również z oliwy z oliwek i innych dodatków smakowych, takich jak zioła czy sezam.
W dzisiejszych czasach Paximadia są nadal popularne jako przekąska lub dodatek do różnych dań w całej Grecji.
Skład: Mąka pszenna, cukier, olej kukurydziany, sok pomarańczowy (30%), skórka pomarańczowa, substancja spulchniająca, proszek do pieczenia, soda.
Może zawierać śladowe ilości orzechów i sezamu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
ENERGIA | 1915kJ/348kcal |
TŁUSZCZ | 18,7G |
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE | 2,3G |
WĘGLOWODANY | 67,1G |
W TYM CUKRY | 16,5G |
BŁONNIK | 2,1G |
BIAŁKO | 7,3G |
SÓL | 0,3G |