Suszone oliwki chalkidiki.
skład produktu:oliwki, olej słonecznikowy. Wartości odżywcze w 100g: Wartości energetyczne: 1380kJ/335kcal, tłuszcze 33,8g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,9g, węglowodany 3,7g w tym cukry 0,8, błonnik 4,7g, białka 1,7g, sól 6,5g,
Greckie oliwki Halkidiki są duże, owalne i zazwyczaj bladozielone. Zbierane powszechnie w październiku, kiedy są jeszcze młode. Często nazywane są Chalkidiki, można się również z określeniem "osiołkami". Rosną wyłącznie w greckim regionie Halkidiki, który przylega do góry Athos.
Ta odmiana jest zwykle wykorzystywana do peklowania w solance, co nadaje im twardszą i mięsistą konsystencję. Oliwka ma delikatny smak z odrobiną cierpkości i nutą pieprzu. Duży rozmiar umożliwia łatwe nadzianie np. suszonymi pomidorami, niebieskim serem, migdałami czy papryką.