Oliwki Kalamata wielkości jumbo (181-200) na kilogram o bogatym aromacie z odrobiną soli, oliwy z oliwek i czerwonym octem winnym. Idealne źródło witaminy D, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i sodu. Oliwki Kalamata to najlepszy wybór oliwek stołowych na świecie. Są źródłem energii i długowieczności.
Tradycyjne oliwki z pestką w oliwie Kalamata 200 g
Produkt o wysokiej wartości odżywczej, chrupiący o bogatym aromacie i tracący gorycz wraz z ciągłą wymianą wody. Konserwuje się je w odrobinie soli, oliwie z oliwek i occie z czerwonego wina. Są idealnym źródłem witamin A i E, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i sodu.
Jadalne oliwki Kalamata są najlepszą odmianą czarnych oliwek stołowych na świecie, są źródłem energii i długowieczności oraz mają najwyższe działanie antyoksydacyjne.
Oliwka posiada 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż oliwa z oliwek.
Wszystkie oliwki nie są takie same. Każda z odmian oliwek różni się nie tylko smakiem, ale także kaloriami i składnikami odżywczymi (szczególnie ilością i działaniem antyoksydacyjnym).
Dobrym źródłem polifenoli jest solanka, w której oliwki są umieszczane w celu utraty goryczy. Dlatego też nie wyrzucamy jej. Stosujmy go do marynat, jako rosół do gotowania mięsa lub jako winegret w sałatkach.
Kalorie obliczane są na 212 na 100 g dziurkowanych oliwek (20 dużych lub 30 małych oliwek), według Laboratorium Chemii - Biochemii - Chemii Fizycznej Żywności Uniwersytetu Charokopeio.
Jak korzystasz z antyoksydantów?
Przeciwutleniacze to grupa związków chemicznych, które chronią komórki i tkanki ciała przed wolnymi rodnikami, które powodują ich niszczenie i są odpowiedzialne za wiele chorób, które mają związek z rozkładem (starzenie się skóry, stwardnienie rozsiane, rak, itp.). Dlatego też oliwki o silnym działaniu antyoksydacyjnym przyczyniają się do tego:
Oliwki Kalamata (nazwa naukowa Olea europaea var. Ceraticarpa) uprawiane są wyłącznie w regionach Mesenii charakteryzujących się łagodnymi zimami i chłodnymi latami na równinach lub na pochyłych gliniastych glebach do kamienistych nienawadnianych pól.
Oliwki Kalamata mają swoje korzenie w Mesenii, skąd rozprzestrzeniają się w innych częściach Grecji. Stosujemy nieodwołalnie kryteria jakościowe, ponieważ zbiór oliwek odbywa się ręcznie, w pełnej dojrzałości, gdy kolor owoców jest czarny, a owoce są zdrowe, bez wybojów i innych wad. Bogaty miąższ oliwki, z małym rdzeniem i charakterystycznym smakiem, czyni z niej jeden z najlepszych przysmaków Kalamata.
Dobrze komponują się z potrawami dla smakoszy, sałatkami, makaronami, potrawami oleistymi, roślinami strączkowymi, różnymi serami, mięsem, rybami i są obecne w każdym daniu kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki: Oliwki Kalamata z pestką, woda, sól, ocet, oliwa extra virgin.
Energia | 969Kj/233Kcal |
Tłuszcz | 17,6g |
w tym nasycony | 2,6 |
Węglowodany | 1g |
w tym cukier | <0,1g |
Błonnik | 1,9g |
Białko | 1,4g |
Sól | 2,5g |
Dobre oliwki
Oliwki wysokiej jakości idealne do wszystkich dań. Ja ich oliwną zalewę wykorzystuję dodatkowo do sałatek. Super sprawa.