Thassos to jedna z niewielu zielonych wysp Grecji. Szmaragdowych barw tej górzystej wyspie nadają piniowe i sosnowe lasy oraz oliwkowe gaje. Kalamata to największe miasto południowego Peloponezu, słynące z upraw fig i oliwek. To właśnie w tych miejscach dojrzewają oliwki Thassos typu Kalamata. Po zbiorach w listopadzie i grudniu dojrzewają w całości w gorącym, greckim słońcu. Dziś także Państwo mogą cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.
Ta najszlachetniejsza odmiana greckich oliwek są pełne witamin i kwasów tłuszczowych i cechują się niską kalorycznością. Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Starannie i prowadzony proces produkcji sprawia, że zachowują swój naturalny aromat i wysoką wartość odżywczą. Naturalnie konserwuje się je w solance, oliwie z oliwek oraz occie winnym. W Grecji oliwki podaje się przy każdej okazji. Ze względu na ich smak i zdrowie, żaden posiłek nie jest kompletny bez chociażby małego dodatku tych owoców. Nasza oferta pozwala również Państwu cieszyć się tym bogactwem kuchni śródziemnomorskiej.
Te delikatne w smaku i lekko słone owoce można podawać na wiele sposobów. Idealnie nadają się do sałatek i kanapek oraz marynat, a także jako przekąska. Ich charakterystyczny smak ubogaci Państwa posiłki, a wprowadzenie ich do codziennej diety, dobroczynnie wpłynie na zdrowie. Ser z oliwkami, zwany śniadaniem greckich pasterzy, to znakomity przykład zdrowego posiłku na początek dnia. Gwarantujemy prawdziwy smak i jakość naszych oliwek.
Bardzo dobre oliwki
Bardzo dobre oliwki
Uwielbiam je w sałatce greckiej
idealnie nadają się do lekkiej sałatki greckiej jeżeli ktoś zadaje sobie pytanie jakie oliwki do sałatki greckiej to właśnie ten produkt jest odpowiedzią