Miód tymiankowy jest bardzo pożywny i bogaty w minerały.
Tonik, antyseptyczne właściwości, zwiększa energię i fizyczne moce człowieka, bardzo dobry na problemy z oddychaniem i sercem.
Grecki miód tymiankowy Muses - od ula do Twojego stołu!
Jest uważany za miód wyjątkowej jakości. Należy do kategorii miodów dziko kwitnących, ale w rzeczywistości jest to kategoria sama w sobie ze względu na swoje silne właściwości aromatyczne i smakowe. Jest bardzo atrakcyjny w wyglądzie, dlatego też jest preferowany przez konsumentów. Jednak jego duży popyt wynika również z faktu, że po zmieszaniu z innymi rodzajami miodu (nawet w małych ilościach) ma on decydujący wpływ na ich aromat. Stanowi on około 10 % całej greckiej produkcji miodu. Najlepszymi regionami dla miodu tymiankowego są wyspy greckie, a zwłaszcza Kreta i Kythira.
Smak: Miód tymiankowy ma przyjemny smak, ale czasami, ze względu na wysokie stężenie fruktozy, może pozostawić w podniebieniu uczucie pieczenia.
Zapach: Miód o silnym aromacie.
Kolor: Zazwyczaj jasnobursztynowy.
Krystalizacja: Ten rodzaj miodu krystalizuje się w ciągu 6-18 miesięcy.
Wartość odżywcza: Uważa się, że miód tymiankowy ma właściwości tonizujące i antyseptyczne.
Naturalny słodzik
Miód jest słodki - to jest powszechnie znane. Ale miód wnosi również specjalny "akcent" do prawie każdego przepisu. Jest składnikiem o niemal nieskończonych możliwościach.
Wiele osób myśli o miodzie jak o glazurze na deserach. Jednak teraz, bardziej niż kiedykolwiek, miód jest uważany za bardzo elastyczny składnik w gotowaniu. Naturalny miód zapewnia nieporównywalny smak i wyjątkowe korzyści funkcjonalne każdemu przepisowi. Jako balanser smaków lub źródło wilgoci dla wypieków, miód może zaspokoić szereg potrzeb, a to wszystko przy użyciu (zazwyczaj) bardzo małej ilości.
Miód, naturalne źródło energii
Niezależnie od tego, czy szukasz zastrzyku energii, czy słodkiej nagrody po intensywnym treningu, miód jest szybkim, łatwym i pysznym naturalnym źródłem energii!