Miód ten ma słodko-gorzki smak i szybko się krystalizuje 2-4 miesiące.
Zawiera arbutynę - substancję oczyszczająca krew która reguluje poziom cholesterolu. Zawiera naturalne substancje antybiotyczne w większym stopniu niż inne miody, wynikające w osłonie ochronnej na ciele z różnych schorzeń.
Zawiera polisacharyd, który zwiększa żywotność komórek. Zawiera enzymu lub amylazy, które rozkładają skrobię.
Wartości odżywcze w 100 g produktu: Energia 1275 kJ/ 300 kcal, Tłuszcz 0 g w tym nasycone 0 g, Węglowodany 75 g w tym cukry 69 g,
Białko 0 g, Sól 0,02 g.
Miód Kumaria, nazwany miodem stulecia - rzadko produkowany, bo "prawie co 100 lat" na Korsyce we Francji i eksportowane wyłącznie w bogatych krajach arabskich.
W Grecji niemal co roku produkowany na Peloponezie i Halkidiki, szczególnie stymuluje żywności dla ludzi i pszczół.
Zgodnie z futra Institut Honig - Analytik, Bremen, Monachium iKraft zawiera:
Ma niską zawartość cukrów, i jest dobry dla chorych na cukrzycę.
W 1980 roku Michael X. Fotopoulos wraz z żoną Maria Fotopoulos zaczął nieśmiało jak amatorzy mający pięć uli w ogrodzie ich domu w Akritochori Mesynie.
Miód produkowany wystarczy na potrzeby swojej rodziny, dla swoich trojga dzieci Christina, Antonia i mniej Haralambos , bliskich i drogich przyjaciół . Michael i Maria zdecydowali się po kilku latach i z amatorów stali się profesjonalnymi producentami miodu. Dzieląc się wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi, przy wszystkich swoich bliskich
Tak więc w 1983 roku z pięciu uli stało się 200 i przenosi z ogrodu ich domu w regionie Mani i gór Taygetos.
Doskonała jakość ich produktów sprawiła, iż pozyskali nowych klientów przy równoczesnym zachowaniu tradycyjnej produkcji. Wszystkie dają hojne i korzystne zalety miodu i innych czystych produktów (pyłku, mleczka pszczelego i pachnące zioła górskie).
W 1994 roku jego syn Harry Fotopoulos przejął działalność i udział w seminariach szkoleniowych i podjął odpowiednią wiedzę do zawodu, który wraz ze sztuką i rodzicami kontynuował sekret sukcesu. Rodzice nadal z dużą chęcią i pasją podchodzą do produkcji miodu i wszystkich jego pochodnych, rozwoju firmy i udział w najważniejszych festiwalach miodu. To jest obecnie zapisane w spółdzielni pszczelarzy Kalamata.
Certyfikat ISO 22000:2005.
Pszczelarstwo Fotopoulos "Meli Taygetos" uzyskało certyfikat ISO 22000:2005 dla produkcji, pakowania i wprowadzania do obrotu produktów pszczelarskich z 08 stycznia 2009.
moim zdaniem sa lekko doslodzane bo czuc wyraznie cukier nie r
nie sa 100 $
Znakomity
Pierwszy raz kupiłam, ale z pewnością nie ostatni, świetna kremowa, równomierna konsystencja, bardzo ciekawy smak. Widać, że nie produkcja przemysłowa, no i te walory zdrowotne nie do przecenienia.