Miód kasztanowo-spadziowy - jest to szczególny rodzaj miodu mieszanego, pozyskuje się go z dwóch gatunków kasztanowca: zwyczajnego i kasztana jadalnego, wykorzystuje się zarówno spadź jak i nektar.
Wartości odżywcze w 100 g produktu: Energia 1275 kJ/ 300 kcal, Tłuszcz 0 g w tym nasycone 0 g, Węglowodany 75 g w tym cukry 69 g,
Białko 0 g, Sól 0,02 g.
Polska nie jest jedynym miejscem, w którym miody uważa się za produkty niezwykle cenne. Grecy również przepadają za wyrobami tego typu – nie tylko z powodu ich walorów zdrowotnych, ale również smaku i aromatu. Na tej stronie naszego sklepu internetowego mamy przyjemność zaprezentować spadziowy miód kasztanowy. Jest to produkt pochodzący prosto z Grecji, dzięki temu stanowi prawdziwą gratkę na polskim rynku.
Miód kasztanowy posiada szereg właściwości, które sprawiają, że każdy powinien mieć go w swojej spiżarni. Do najważniejszych zalet tego produktu należą:
Opisywany tutaj produkt można z powodzeniem wykorzystywać do wielu potraw czy napojów. Można spożywać go bezpośrednio ze słoiczka, dodawać do deserów, zimowych herbat, letnich lemoniad i nie tylko. Doskonale komponuje się również w połączeniu z selekcją pysznych serów.
Sposób użycia: aby cieszyć się właściwościami spadziowego miodu kasztanowego należy spożywać od 1 do 2 łyżeczek produktu dziennie. Warto pamiętać o tym, by nie dodawać do go potraw oraz napojów o temperaturze powyżej 60 stopni C., gdyż straci wtedy swoje cenne właściwości.
Zachęcamy do obejrzenia filmów, pasieki z których pochodzą nasze miody.
http://www.melifotopoulos.gr/gallery-video.html
W 1980 roku Michael X. Fotopoulos wraz z żoną Maria Fotopoulos zaczął nieśmiało jak amatorzy mający pięć uli w ogrodzie ich domu w Akritochori Mesynie.
Miód produkowany wystarczy na potrzeby swojej rodziny, dla swoich trojga dzieci Christina, Antonia i mniej Haralambos , bliskich i drogich przyjaciół . Michael i Maria zdecydowali się po kilku latach i z amatorów stali się profesjonalnymi producentami miodu. Dzieląc się wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi, przy wszystkich swoich bliskich
Tak więc w 1983 roku z pięciu uli stało się 200 i przenosi z ogrodu ich domu w regionie Mani i gór Taygetos.
Doskonała jakość ich produktów sprawiła, iż pozyskali nowych klientów przy równoczesnym zachowaniu tradycyjnej produkcji. Wszystkie dają hojne i korzystne zalety miodu i innych czystych produktów (pyłku, mleczka pszczelego i pachnące zioła górskie).
W 1994 roku jego syn Harry Fotopoulos przejął działalność i udział w seminariach szkoleniowych i podjął odpowiednią wiedzę do zawodu, który wraz ze sztuką i rodzicami kontynuował sekret sukcesu. Rodzice nadal z dużą chęcią i pasją podchodzą do produkcji miodu i wszystkich jego pochodnych, rozwoju firmy i udział w najważniejszych festiwalach miodu. To jest obecnie zapisane w spółdzielni pszczelarzy Kalamata.
Certyfikat ISO 22000:2005.
Pszczelarstwo Fotopoulos "Meli Taygetos" uzyskało certyfikat ISO 22000:2005 dla produkcji, pakowania i wprowadzania do obrotu produktów pszczelarskich z 08 stycznia 2009.
Mój dzień rozpoczynam od dobrej łyżki miodu kasztanowo-spadziowe
Miód wyjątkowy w smaku! A mój sposób na niego to jedna łyżka codziennie do greckiego jogurtu do tego polskie płatki owsiane i można spokojnie zacząć kolejny dzień. To jest moje ulubione śniadanie. Oczywiście do tego grecka kawa do kubka i można biec do pracy.