Miód dębowy jest jednym z najbardziej wyjątkowych i rzadkich miodów. Wytwarzany ze spadzi z kory dębowej. Produkcja mocno zależy od warunków atmosferycznych panujących w greckich lasach dębowych, dlatego też miód ten nie jest produkowany co roku.
Wartości odżywcze w 100 g produktu: Energia 1275 kJ/ 300 kcal, Tłuszcz 0 g w tym nasycone 0 g, Węglowodany 75 g w tym cukry 69 g,
Białko 0 g, Sól 0,02 g.
Miód ten ma szczególny aromat, niepowtarzalny bogaty i pełny smak. Nie jest szczególnie słodki, ale jest bogaty w antyoksydanty. Zawiera duże ilości potasu, magnezu, fosforu, żelaza i sodu.
Jest pomocny w problemach żołądkowych, grypie, zmęczeniu i w leczeniu hemoroidów. Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką wartością odżywczą.