Miód pomarańczowy jest bardzo pożywny i bogaty w minerały.
Badania naukowe pokazują, że pierwiastki śladowe mają wysoce antyseptyczne działanie pomaga to na stany zapalne, kaszel.
Wartości odżywcze w 100 g produktu: Energia 1275 kJ/ 300 kcal, Tłuszcz 0 g w tym nasycone 0 g, Węglowodany 75 g w tym cukry 69 g,
Białko 0 g, Sól 0,02 g.
Miód z kwiatów pomarańczy jest w Polsce stosunkowo mało znany. A szkoda, gdyż jest niezwykle pożywny oraz bogaty w substancje mineralne.
Posiada on jasną barwę przechodzącą niekiedy w odcienie herbaciane, a nawet słomiano żółte.
Charakteryzuje się niezwykle przyjemnym lecz łagodnym smakiem kwiatów pomarańczy. I właśnie ze względu na swoją delikatność idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkich deserów, takich jak: lody, napoje czy jogurty. A należy wspomnieć, że jest to dodatek nie tylko podkreślający smak tych potraw lecz również zwiększający ich wartość odżywczą.
Miód z kwiatów pomarańczy jest bowiem wyjątkowo bogaty w minerały. Co więcej wykazuje ona działanie wysoce antyseptyczne, pomoże więc np. przy stanach zapalnych gardła. Dodatkowo działa oczyszczająco i uspokajająco na rozstrój żołądka spowodowany stresem. Jest też naturalnym panaceum na problemy z bezsennością.
Miód pomarańczowy wytwarzany jest w Grecji jako produkt lokalny przez wielopokoleniową rodzinną firmę pszczelarską Fotopoulos "Meli Taygetos".
Zachęcamy do obejrzenia filmów, pasieki z których pochodzą nasze miody. http://www.melifotopoulos.gr/gallery-video.html
W 1980 roku Michael X. Fotopoulos wraz z żoną Maria Fotopoulos zaczął nieśmiało jak amatorzy mający pięć uli w ogrodzie ich domu w Akritochori Mesynie.
Miód produkowany wystarczy na potrzeby swojej rodziny, dla swoich trojga dzieci Christina, Antonia i mniej Haralambos , bliskich i drogich przyjaciół . Michael i Maria zdecydowali się po kilku latach i z amatorów stali się profesjonalnymi producentami miodu. Dzieląc się wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi, przy wszystkich swoich bliskich.
Tak więc w 1983 roku z pięciu uli stało się 200 i przenosi z ogrodu ich domu w regionie Mani i gór Taygetos. Doskonała jakość ich produktów sprawiła, iż pozyskali nowych klientów przy równoczesnym zachowaniu tradycyjnej produkcji. Wszystkie dają hojne i korzystne zalety miodu i innych czystych produktów (pyłku, mleczka pszczelego i pachnące zioła górskie).
W 1994 roku jego syn Harry Fotopoulos przejął działalność i udział w seminariach szkoleniowych i podjął odpowiednią wiedzę do zawodu, który wraz ze sztuką i rodzicami kontynuował sekret sukcesu. Rodzice nadal z dużą chęcią i pasją podchodzą do produkcji miodu i wszystkich jego pochodnych, rozwoju firmy i udział w najważniejszych festiwalach miodu. To jest obecnie zapisane w spółdzielni pszczelarzy Kalamata.
Certyfikat ISO 22000:2005.
Pszczelarstwo Fotopoulos "Meli Taygetos" uzyskało certyfikat ISO 22000:2005 dla produkcji, pakowania i wprowadzania do obrotu produktów pszczelarskich z 08 stycznia 2009.