cookies

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Dowiedz się więcej tutaj

Chałwa bez cukru 450 g

38,99 zł
Brutto

Tradycyjna ręcznie robiona chałwa bez cukru z ksylitolem, krucha i wyśmienita w smaku.

Produkt naturalny bez konserwantów.

Ilość
Na magazynie

  • Gwarancja prawdziwego smaku Gwarancja prawdziwego smaku
  • Wysyłka już od 18 zł | Darmowa dostawa od 350 zł Wysyłka już od 18 zł | Darmowa dostawa od 350 zł
  • 14 Dniowe prawo zwrotu towaru 14 Dniowe prawo zwrotu towaru

Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty.

Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa, znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.

Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.

DLA SERCA I UMYSŁU

Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca. Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości. Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie. Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.

Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:

  • Zwalcza Cholesterol 
  • Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Zapobieganie zaćmy
  • Pomoc w leczeniu cukrzycy
  • Walka z Nadciśnieniem tętniczym
  • Przyczyniają się do leczenia miażdżycy
  • Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby

Wartość odżywcza: w 100 g

Energia

548 cal / 2284 kJ

Proteiny

12,2 g

Węglowodany

48,5 g

Cukier

36,40 g

Błonnik

5,0 g

Tłuszcze

32,8 g

Tłuszcze nasycone

3,2 g

Cholesterol

0,001 g

Sodu (NA)

0,02 g

Żelazo

3,6 mg

Wapń

103,5 mg

Magnez

2131 mg

Składniki: Sezam, syrop glukozowy, wanilia. W zależności od smaków dodatki: cukier, migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt.

Tradycyjny sposób przygotowania chałwy jest dość trudny:

  1. Płukanie sezamu odbywa się za pomocą soli fizjologicznej dzięki której ziarna sezamu pozbywają się wszelkich ciał obcych, następnie zbierany jest do specjalnych koszy.
  2. Później dodatkowo 2-3 płukany aby pozbyć się zasolenia.
  3. Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce "psistiria" w której specjalne „skrzydła” poruszają sezamem aby się nie spalił .
  4. Z opieczonego sezamu za pomocą kamieni młyńskich przygotowuje się Tahini (sezam), który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego "pasimi".
  5. Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115 stopni) dodaje się wcześniej przygotowany sezam "tahini".
  6. Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna, sięgające ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.
  7. Ugniatanie jest szczególnie trudne, ponieważ temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni, bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwością, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty w jakości chałwy.
  8. Ugniatanie chałwy trwa około 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.
58 Przedmioty
5206620000085

Opis

Waga
450 g

Specyficzne kody

Nowy produkt

Opinie

Napisz swoją opinię

Napisz swoją opinię

Twoja przeglądarka jest przestarzała!

Zaktualizuj swoją przeglądarkę, aby poprawnie wyświetlić tę stronę. Zaktualizuj przeglądarkę już teraz

Rozwijaj z nami Greckie Przysmaki

Ankieta zawiera cztery krótkie pytania, które pozwolą nam poznać Państwa preferencję i oczekiwania :)