Uprzejmie informujemy, iż wszystkie zamówienia złożone po dniu 15 sierpnia 2018 roku będą realizowane po 19 sierpnia 2018 roku z powodu urlopów. Przepraszamy! Uprzejmie informujemy, iż wszystkie zamówienia złożone po dniu 15 sierpnia 2018 roku będą realizowane po 19 sierpnia 2018 roku z powodu urlopów. Przepraszamy!

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Dowiedz się więcej tutaj

Chałwa waniliowa z karobem 450 g

36,99 zł
Brutto

Tradycyjna ręcznie robiona chałwa waniliowa z karobem, krucha i wyśmienita w smaku.

Produkt naturalny bez konserwantów

Ilość
Na magazynie

  • Gwarancja prawdziwego smaku Gwarancja prawdziwego smaku
  • Wysyłka już od 18 zł | Darmowa dostawa od 350 zł Wysyłka już od 18 zł | Darmowa dostawa od 350 zł
  • 14 Dniowe prawo zwrotu towaru 14 Dniowe prawo zwrotu towaru

Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty…

Zachęcamy do obejrzenia filmiku jak powstaje nasza chałwa:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/EXGJoYKCZ3k?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa, znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.

Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.

 

DLA SERCA I UMYSŁU:

Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca.

Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości.

Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie.

Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.

 

Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam: 

·          Zwalcza Cholesterol 

·         Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

·         Zapobieganie zaćmy

·         Pomoc w leczeniu cukrzycy

·         Walka z Nadciśnieniem tętniczym

·         Przyczyniają się do leczenia miażdżycy

·          Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby

 

Wartość odżywcza: w 100 g

Energia

548cal/2284kj

Proteiny

12,2 

Węglowodany

48,5 g

Cukier

36,40 g

Błonnik

5,0 g

Tłuszcze

32,8 g

Tłuszcze nasycone

3,2 g

Cholesterol

0,001 g

Sodu (NA)

0,02 g

Żelazo

3,6 mg

Wapń

103,5 mg

Magnez

2131 mg

 

Składniki: Sezam, cukier, syrop glukozowy, wanilia.

W zależności od smaków dodatki: migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt.

 

Tradycyjny sposób przygotowania chałwy jest dość trudny:

1.   Plukanie sezamu odbywa się za pomocą soli fizjologicznej dzięki której ziarna sezamu pozbywają się wszelkich ciał obcych, następnie zbierany jest do specjalnych koszy.

2.   Później dodatkowo 2-3 płukany aby pozbyć się zasolenia.

3.   Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce „psistiria” w której specjalne „skrzydła” poruszają sezamem aby się nie spalił .

4.   Z opieczonego sezamu za pomocą kamieni młyńskich przygotowuje się Tahini (sezam), który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego „pasimi'.

5.   Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115stopni) dodaje się wcześniej przygotowany sezam „tahini”.

6.   Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna, sięgające ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.

7.   Ugniatanie jest szczególnie trudne, ponieważ temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni, bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwością, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty w jakości chałwy.

8.   Ugniatanie chałwy trwa około 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.

 

4 Przedmioty

Opis

Waga
450 g
Nowy produkt

Opinie

Napisz swoją opinię

Napisz swoją opinię

Twoja przeglądarka jest przestarzała!

Zaktualizuj swoją przeglądarkę, aby poprawnie wyświetlić tę stronę. Zaktualizuj przeglądarkę już teraz

Zarób nawet ponad 100 tyś. zł

Łatwy zastrzyk gotówki


Zero ryzyka. Rozliczenie tylko za wygenerowane sprzedaże!
Sprzedawaj nasze produkty i otrzymuj wypłatę co tydzień!

Zapraszaj swoich przyjaciół i znajomych


Zbuduj swoją własną grupę i zwiększ swoje dochody. To od Ciebie zależy ile zarobisz!

Więcej czasu dla bliskich


Pracujesz kiedy chcesz i ile chcesz. Na własnych zasadach.
To ty jesteś szefem :)