Spanakopita przepis

Spanakopita ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 20 dag liści szpinaku
  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 15 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 10 dag sera feta
  • 8 czarnych oliwek
  • 4 łyżki pinioli
  • 2 jajka
  • 15 dag ciasta filo
  • sól

  1. Przepisy greckie - spanakopita ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
  2. Szpinak wrzucamy na dużą patelnię, wlewamy 3 łyżki wody i, mieszając, gotujemy przez chwilę, aż zmięknie. Przekładamy na sito, osączamy, dokładnie odciskamy, kroimy, doprawiamy gałką i miętą.
  3. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami. Dodajemy pokruszoną fetę, pokrojone w plasterki oliwki, zrumienione na patelni orzeszki pinii i jajka, dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Ciasto filo delikatnie rozwijamy. Jeden płat ciasta smarujemy w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Wkładamy do przygotowanej formy, posmarowaną stroną do dna, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Smarujemy olejem kolejny płat ciasta i układamy w formie, nieco dalej od pierwszego. Następne płaty ciasta układamy, odkładając jeden lub dwa na sam wierzch.
  5. Przekładamy farsz, zawijamy wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Smarujemy dodatkowym olejem i układamy fantazyjnie kawałki odłożonego ciasta na wierzchu. Pieczemy 30 min w temp. 180°C, na złoty kolor. Wyjmujemy z formy, kroimy jak tort. Możemy skropić niewielką ilością oliwy i oprószyć solą morską.

Przepis pochodzi z www.mojegotowanie.pl

Specofaj

Tradycyjna Grecka potrawa, można ją porównać do Polskiego “Leczo” łatwa do przygotowania z różnych kiełbasek dostępnych w naszym Kraju. Danie to można spróbować w mieście Volos nieopodal Aten. Głównym składnikiem są tutaj kiełbaski i pomidory, oczywiście mogą być również suszone które można znaleźć w naszym sklepie internetowym. Życzymy smacznego!

Składniki

 

- kiełbasa chorizo (200g)
- papryka (czerwona, żółta, zielona ) 3szt
- cebula 1 szt
- pomidor 1 szt    http://greckieprzysmaki.pl/produkty/338-pomidory-suszone-w-oleju-330gr.html
- przecier pomidorowy 1 łyżeczka    http://greckieprzysmaki.pl/przetwory/125-sos-pomidorow-gesty-690gr.
- sól i pieprz do smaku    http://greckieprzysmaki.pl/przyprawy/132-sol-morska-250g.html / http://greckieprzysmaki.pl/przyprawy/93-pieprz-czarny-mielony-40g.html
- bazylia 1 szczypta    http://greckieprzysmaki.pl/produkty/152-bazylia-50-60g.html
- 3-4 łyzki oliwy ze wsi    http://greckieprzysmaki.pl/produkty/246-oliw-ze-wsi-niefiltrowana-karafka-05l.html

 

1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i zeszklij, dodaj posiekaną w kawałki kiełbasę.
2.  Obsmaż na złoty kolor razem z papryką pociętą w paski, wcześniej umyj ją i oczyść z nasion. Podbij przecierem pomidorowym i podlej odrobiną wody. Podduś co momentu jej wygotowania.
3. W tym czasie sparz pomidora wrzątkiem i obierz ze skórki. Zatrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj z resztą potrawy
4. Podsmaż jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku. Greckie specofai przełóż na talerz, przyozdób listkami bazylii. Podawaj do chleba, ziemniaków lub ryżu.

Gotuj z Greckie Przysmaki - dzisiaj mamy dla was przepis na Pastycjo

Pastycjo

Przepyszna a przede wszystkim prosta w przygotowaniu grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Do przygotowania wykorzystujemy grecką oliwę, grecki makaron oraz grecki ser kefalotyri. Wszystko szybko, sprawnie a przede wszystkim smacznie.  

- wołowe mięso mielone ( 500g )
- makaron ( 500g ) http://greckieprzysmaki.pl/makarony/56-makaron-do-pastycjo-500g.html
- sok pomidorowy
- cebula ( 2 szt. )
- czosnek ( 5 ząbków )
- oliwa ( 0,5 szklanki ) http://greckieprzysmaki.pl/produkty/246-oliw-ze-wsi-niefiltrowana-karafka-05l.html
- ser kefalotyri ( 30 dkg ) http://greckieprzysmaki.pl/nabial/327-ser-kiefalotiri-250g-z-naxos.html
- sól, pieprz dla smaku
- laska cynamonu (1 szt ) http://greckieprzysmaki.pl/przyprawy/94-cynamon-laska-20g.html
- kostka wołowa knorr ( 1 szt )
- natka pietruszki ( 3 łyżki )
- mąka ( 6 łyżek )
- mleko ( 3 szklanki )
- jajka ( 2 szt )
- masło roślinne ( 6 łyżek )

  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę, miażdżymy czosnek oraz podsmażamy to na Oliwie Ze Wsi.

  2. Mięso mielone wcześniej doprawiając solą morską, czarnym pieprzem oraz odrobiną Oliwy Ze Wsi mieszamy, następnie przedkładamy na patelnie z cebulą oraz czosnkiem i przez 10 minut podsmażamy na małym ogniu.

  3. W kolejnym kroku dodajemy trochę wrzącej wody, wołową kostkę rosołową oraz laskę cynamonu i sok pomidorowy. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dobrze odparowujemy, dodajemy natkę pietruszki i odstawiamy do wystygnięcia.

  4. Kluczowym elementem jest makaron, dostępny w naszym sklepie jako specjalny makaron do pastycjo, tutaj po prostu gotujemy makaron na poł miękko.

  5. Do całości brakuje nam jeszcze sosu beszamelowego. Po rozpuszczeniu masła roślinnego w garnku dodajemy 6 łyżek mąki oraz intensywnie mieszając trzepaczką stopniowo dolewać 3 szklanki letniego mleka. Następnie pozostaje nam tylko zagotować, doprawić czarnym pieprzem oraz solą morską, wystudzić i dodać 2 żółtka.

  6. Pozostałe białka musimy zmącić i wymieszać z ugotowanym makaronem.

  7. Ostatnim etapem przygotować jest złączenie wszystko w całość. Na wysmarowaną wcześniej blachę kładziemy połowę makaronu przysypując go serem. Kolejną warstwą jest mięso a następnie znów ser oraz na końcu makaron. Na końcu rozprowadzamy równomiernie beszamel.

  8. Pozostaje nam to wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut.

Przepis na smaczne Greckie Giouvetsi z cięlęciny!

Giouvetsi z cielęciny

Tradycyjna grecka potrawa do przygotowania z różnych rodzajów mięs. Dziś prezentujemy to jednogarnkowe danie z wykorzystaniem cielęciny. Głównym składnikiem jest tutaj orzo, czyli specjalny rodzaj makaronu przypominający kształtem ziarenka ryżu. W Grecji nazywany jest on pod nazwą Kritharaki oraz jest do kupienia w naszym sklepie na który zapraszamy. 
- łopatka cielęca ( 800 g )
- pomidory ( 6 sztuk )
- cebula ( 2 sztuki )
- białe wino ( pół kieliszka )
- bulion ( pół litra )
- liście laurowe ( 3 sztuki )
- makaron Krifaraki ( 300 g ) http://greckieprzysmaki.pl/makarony/53-makaron-krifaraki-ryzowy-gruby-450g.html
- ser Kefalotyri ( 2 łyżki startego sera ) http://greckieprzysmaki.pl/nabial/327-ser-kiefalotiri-250g-z-naxos.html
- Oliwa Ze Wsi ( 6 łyżek ) - http://greckieprzysmaki.pl/produkty/246-oliw-ze-wsi-niefiltrowana-karafka-05l.html

Łopatkę cielęcą kroimy na duże kawałki.
Podsmażamy mięso na Oliwie Ze Wsi. Gdy lekko się zarumieni dodajemy bulion, wino, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. 
Cebule kroimy w póltalarki, szklimy na pozostałej Oliwie Ze Wsi, następnie parzymy pomidory, obieramy ze skórki, siekamy i dodajemy do zeszklonej wcześniej cebuli. Dusimy przez 10 minut wcześniej doprawiając solą i pieprzem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w międzyczasie łączymy mięso z cebulą oraz pomidorami i dusimy razem jeszcze 10 minut.
Całość przenosimy do żaroodpornego naczynia zalewając pól litrem wody, mieszamy i pieczemy pod przykryciem około 1,5h.
Po tym czasie ugotowany wcześniej makaron na poł twardo dodajemy do mięsa i zapiekamy jeszcze około 20 minut.
Na sam koniec całość posypać świeżo startym greckim serem.