Ser Halloumi marki Tripoli to tradycyjny ser cypryjski, który dla tamtejszych mieszkańców jest bardzo ważnym elementem tradycyjnej kuchni. Wytwarzany jest z mleka krowiego, koziego i owczego oraz posiada w składzie miętę, dzięki czemu posiada bardzo wyrazisty smak. Ser cechuje się białym kolorem i mimo tego, że jest serem półtwardym posiada bardzo dużą elastyczność o zwartej konsystencji.
Ser ma w sobie wiele wartości odżywczych bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Jest on źródłem wielu witamin i minerałów takich jak:
Przygotowując ser Halloumi warto połączyć go z owocami lub warzywami, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.
Ser idealnie smakuje na surowo, ale też można go grillować, smażyć czy też ułożyć na wierzchu potrawy i zapiec w formie zapiekanki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek. Można go wykorzystać też w takich potrawach jak na przykład szaszłyki, burgery czy też roladki. Ser Halloumi idealnie pasuje i komponuje się z drobiem.
Cypryjski ser halloumi
Bardzo dobry ser polecam grillowany z sałatką rukola