Owczo kozia feta dojrzewająca przez 6 miesięcy w dębowych beczka.
Prawdziwa owcza-kozia feta, dojrzewająca przez 6 miesięcy w dębowych beczkach, to wyjątkowy przysmak, który zapewnia niepowtarzalny smak i konsystencję. Podczas długiego procesu dojrzewania w dębowych beczkach, feta zyskuje głębię smaku oraz delikatną nutę dębu, która harmonizuje z intensywnością sera. Dzięki starannej obróbce i dojrzewaniu przez pół roku, ta feta nabiera bogatego charakteru i kompleksowych aromatów. Jej kremowa, ale jednocześnie zwarta tekstura doskonale komponuje się z subtelnie pikantnym smakiem, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. To idealny dodatek do sałatek, przekąsek czy dań głównych, który podbije podniebienia swoim wyrafinowanym smakiem i jakością.
Tradycyjnym sposobem przechowywania i dojrzewania serów była drewniana beczka. Najwięcej serów beczkowych (głównie feta ChNP) produkuje się na Peloponezie. Producenci serów z Trypolisu mają długą tradycję dojrzewania serów solankowych w drewnianej beczce. W fabryce serów w Trypolisie od 3 pokoleń specjalizujemy się w dojrzewaniu w beczkach.
Składniki: Pasteryzowane mleko owcze (70%) i kozie (30%), sól, podpuszczka, kultury bakterii
Może zawierać laktozę
Tłuszcz w suchej masie min 43%, Wilgotność max 56%
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Energia | 1155kj/276kcal |
Tłuszcz | 23g |
w tym nasycony | 16g |
Węglowodany | 0,5g |
w tym cukier | 0,5g |
Białko | 16g |
Sól | 2,5g |