Syrop z owoców drzewa świętojańskiego (karob) 250 ml
"Carat" to termin pochodzący od Ceratonii siliqua, znanej powszechnie jako drzewo chlebowca, który w starożytności używany był do pomiaru wagi cennych kamieni i czystości złota. Chlebiec jest cennym źródłem witamin, minerałów i pierwiastków śladowych.
Syrop z chlebowca Cretan Nectar to naturalny słodzik, produkowany z ekstraktu z ciemnobrązowych nasion drzewa chlebowca, które rosną na pięknej wyspie Krecie. Jego pyszny karmelowy smak i aksamitna konsystencja idealnie nadają się jako słodzik i zamiennik czekolady i kakao w ciastach, pączkach, naleśnikach, batonikach zbożowych, lodach i jogurtach, a także może być stosowany do uzupełniania świeżych sałatek, marynat, sosów, gorących i zimnych dań.
Właściwości:
obniża poziom ciśnienia krwi, może być stosowany w leczeniu astmy, poprawia trawienie, posiada właściwości wykrztuśne, stosowany jest w leczeniu kaszlu, grypy, -bogaty w wapń i fosfor, dzięki czemu jest wykorzystywany w walce z osteoporozą (szczególnie ważne dla kobiet) .
Syrop z karobu - powstaje ze strąków drzewa karobowego i ma wyrazisty, słodkawy smak. Używana jest jako słodzik do ciast, tahini, ciepłych i zimnych napojów, jogurtu, lodów, deserów. Może być stosowana jako zamiennik dla miodu lub cukru. Łagodzi również kaszel i suchość w gardle.
Karob z owoców drzewka świętojańskiego to cenne źródło wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, oraz witaminy - A, B2, B3 oraz D. Karob to produkt bezglutenowy, bogaty w białko i ubogi w tłuszcz. Bez konserwantów