

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Dowiedz się więcej tutaj
Bakłażany są cenione przez Greków, są podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. My również coraz częściej sięgamy po bakłażana, z powodu dobroczynnych substancji odżywczych w nim zawartych i niewielkiej ilości kalorii.
Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada wiele zalet zdrowotnych, jest nisko kaloryczny, 100 g to 28 kalorii. Zawiera dużo soli mineralnych: fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminy A, B2, C, PP, antocyjany, błonnik, karoten, pektyny, niewiele białka i cukru. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego, w związku z tym nie może ich zabraknąć w diecie dla cukrzyków. Bakłażany mają działanie wykrztuśne, korzystnie wpływają na układ kostny i moczowy, leczą dolegliwości żołądkowe , poprawiają przemianę materii. Posiadają właściwości odtruwające, pomocne jest w leczeniu dolegliwości wątrobowych, mają działanie moczopędne, zapobiegają reumatyzmowi, pomagają zwalczać bakterie i wirusy. Bakłażan ma także właściwości odtruwające, dlatego często jest zalecany w diecie po kuracji antybiotykowej.
Bakłażan ze względu na gorzkie substancje smakowe posiada właściwości rozkurczowe i rozluźniające. Zawarte w nim bioaktywne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki, łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają nowotworom. Ich przeciwnowotworowe właściwości potwierdzają uczeni Amerykańscy.
W kuchni śródziemnomorskiej bakłażany mają swoje zaszczytne miejsce, są chętnie używane do przyrządzania przepysznych potraw.
Bakłażany możemy podawać na zimno i ciepło, jako zupy, kremy, sosy, pasty, jako dodatek do dań z ryżu, warzyw, mięs, w towarzystwie czosnku, cebuli, bazylii, mozzarelli i pomidorów, tworząc z nich wspaniałe smaczne potrawy kulinarne, pieszczące nasze podniebienia.
Zaktualizuj swoją przeglądarkę, aby poprawnie wyświetlić tę stronę. Zaktualizuj przeglądarkę już teraz
2019-08-09
Idealny grillowany bakłażan do potraw
Świetny mięsisty bakłażan. Dobrze grillowany. Idealny do kuchni śródziemnomorskiej. Kuchni typowo greckiej i tureckiej. W okresie po za sezonem na bakłażan. Jest to numer jeden i podstawa naszej rodzinnej kuchni!