Greckie Przysmaki
Przetwory / Producent: Almopia Foods

Bakłażan grillowany bez skórki 650 g

(2 opinie)

Bakłażany są cenione przez Greków, są podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. My również coraz częściej sięgamy po bakłażana, z powodu dobroczynnych substancji odżywczych w nim zawartych i niewielkiej ilości kalorii.

14,99 zł

Szczegóły

Waga
650g
Opakowanie
Szklane, Słoik
Region pochodzenia
Epir - Macedonia Zachodnia
Stan
Nowy
Kod produktu
PRZ-BAK-ALM-650-GRI-BEZ
Producent
Almopia Foods
EAN
5200110290710

Opis

Produkt greckiProdukt bez konserwantówProdukt 100% naturalnyProdukt bez dodatku eBez GMOProdukt w szklanym opakowaniu

Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada wiele zalet zdrowotnych, jest nisko kaloryczny, 100 g to 28 kalorii. Zawiera dużo soli mineralnych: fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminy A, B2, C, PP, antocyjany, błonnik, karoten, pektyny, niewiele białka i cukru. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego, w związku z tym nie może ich zabraknąć w diecie dla cukrzyków. Bakłażany mają działanie wykrztuśne, korzystnie wpływają na układ kostny i moczowy, leczą dolegliwości żołądkowe , poprawiają przemianę materii. Posiadają właściwości odtruwające, pomocne jest w leczeniu dolegliwości wątrobowych, mają działanie moczopędne, zapobiegają reumatyzmowi, pomagają zwalczać bakterie i wirusy. Bakłażan ma także właściwości odtruwające, dlatego często jest zalecany w diecie po kuracji antybiotykowej.

Bakłażan ze względu na gorzkie substancje smakowe posiada właściwości rozkurczowe i rozluźniające. Zawarte w nim bioaktywne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki, łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają nowotworom. Ich przeciwnowotworowe właściwości potwierdzają uczeni Amerykańscy.

W kuchni śródziemnomorskiej bakłażany mają swoje zaszczytne miejsce, są chętnie używane do przyrządzania przepysznych potraw.

Bakłażany możemy podawać na zimno i ciepło, jako zupy, kremy, sosy, pasty, jako dodatek do dań z ryżu, warzyw, mięs, w towarzystwie czosnku, cebuli, bazylii, mozzarelli i pomidorów, tworząc z nich wspaniałe smaczne potrawy kulinarne, pieszczące nasze podniebienia.

Region pochodzenia: Epir Macedonia Zachodnia

Czy ten opis był pomocny?

Opinie

5.0/5
(2 opinie)
5
24
03
02
01
0
Agata
- 08.06.2021, 13:40

Nadaje się do faszerowania pomidorów i papryk

Ja w swojej kuchnii używam do faszerowania pomidorów oraz papryk. Bakłażan należy podsmażyć na oliwie z oliwkami, do tego dodać trochę bazylii, trzy a jak ktoś lubi więcej to i więcej ząbków czosnku, do tego trochę oregano, pieprz i sól do smaku. Jeżeli robię z pomidorami to środek pomidora podsmażam z bakłażanem. Jeżeli z papryką to wyrzucam gniazda nasienne. robię odpowiednie miejsce i ten powstały farsz wrzucam do środka. Wrzucam do naczynia żaroodpornego następnie do piekarnika tak na 180 stopni, tak aż to wszystko się ładni zarumieni a następnie, przed podaniem kruszę troche fety na górę, wrzucam ponownie do piekarnika, czekam aż się feta rozpadnie i można podawać. Super fit danie!

Monika
- 09.08.2019, 16:26

Idealny grillowany bakłażan do potraw

Świetny mięsisty bakłażan. Dobrze grillowany. Idealny do kuchni śródziemnomorskiej. Kuchni typowo greckiej i tureckiej. W okresie po za sezonem na bakłażan. Jest to numer jeden i podstawa naszej rodzinnej kuchni!

Więcej z "Przetwory"

Pasta z suszonych pomidorów 200 g
Papryka suszona Florinis mielona
Dżem morelowy 500 g
Pomidory suszone w oleju 280 g
Pomidory suszone 200 g (vaccum)
Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując jej przeglądanie, wyrażasz zgodę na używanie przez nas tych plików. Polityka prywatności