Greckie Przysmaki
Ser Graviera
Ser Graviera

Ser Graviera

(2)

Ser Graviera to grecki, twardy ser o wyjątkowym smaku, który pochodzi z Krety. Produkuje się go w sposób tradycyjny z mleka owczo-koziego. Długi czas dojrzewania pozwala uzyskać niepowtarzalny aromat. Jego smak to doskonałe połączenie słodkiego i słonego.

Waga
71,99 zł
Dostępne wkrótce

Szczegóły produktu

Opakowanie
Vacuum
Region pochodzenia
Półwysep Peloponez
Rodzaj sera
Mieszany
Typ sera
Twardy
Stan
Nowy
Kod produktu
SER-GRA-VIO-LUZ-TRI

Opis

Na pytanie o produkt, który najbardziej kojarzy się z Grecją, pada zazwyczaj odpowiedź: oliwki. Jednak warto pamiętać o tym, że Grecy są również wielkimi fanami serów i produkują szeroka gamę produktów tego typu. Smaku greckich serów nie da się porównać do żadnych innych – jest to ich niewątpliwą zaletą. Jednym z najpopularniejszych, lokalnych produktów tego typu jest ser Graviera, który oczywiście musiał znaleźć się w asortymencie naszego sklepu internetowego.

Ser Graviera to grecki, twardy ser o wyjątkowym smaku, który pochodzi z Krety. Produkuje się go w sposób tradycyjny z mleka owczo-koziego. Długi czas dojrzewania pozwala uzyskać niepowtarzalny aromat. Jego smak to doskonałe połączenie słodkiego i słonego.

Pomysły na wykorzystanie

Ser Graviera ze względu na swój smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Najwięcej przyjemności z jego spożywania ma się jednak wtedy, gdy jest zaserwowany na tzw. desce serów i uzupełniony o kieliszek wina oraz świeże pieczywo. Można wtedy do woli delektować się jego smakiem. Ten lokalny specjał warto podawać również z oliwkami lub różnego rodzaju owocami – fantastyczne doznania kulinarne gwarantowane!

Oferowany przez nas produkt może być z powodzeniem spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno. W zależności od tego, czy dopiero poznajesz ten lokalny specjał czy może jesteś już jego wiernym fanem, możesz zakupić taką ilość sera, jaką najbardziej potrzebujesz – może to być 250g, 500g lub nawet 1kg.

Czy poznałeś już smak sera Graviera? Jeżeli kiedykolwiek byłeś w Grecji, a zwłaszcza na Krecie to pewnie tak, w końcu to właśnie stamtąd pochodzi ten wyśmienity ser. Tradycyjnie podawany jest z paximada – greckimi sucharkami, oliwkami albo na słodko z owocami lub miodem.


Jak powstaje ser Graviera?

Graviera otrzymywana jest z wyłącznie z naturalnych składników. Powstaje ona głównie z mleka owczego, czasem z dodatkiem mleka koziego lub krowiego. Istnieje w wielu wariantach smakowych: słonawym, pikantnym, słodkawym albo lekko wędzonym. Do produkcji Graviery praktycznie nie używa się maszyn. Na początku zagotowuje się mleko i dodaje do niego zwierzęcą podpuszczkę, potem ser kolejno trafia do pieca, jest moczony w osolonej wodzie, suszony, a pod koniec umieszczony zostaje na drewnianych paletach, na której uformowany w krągłe kawałki dojrzewa przez trzy do pięciu miesięcy. Ciekawostka: jeżeli Twój ser Graviera pokryje się pleśnią podczas przechowywania w lodówce to nadal można go bez objaw jeść – wystarczy wcześniej usunąć nalot.


Pożywne śniadanie z sera

Graviera zawiera min. 40% tłuszczu, dzięki czemu łatwo zaspokaja apetyt. Kolejną zaletą jedzenia tego rodzaju sera jest to, że dostarcza on naszemu organizmowi duże ilości wapnia. Dlatego właśnie Grecy przyzwyczaili się podawać Graviera na śniadanie do pieczywa i kawy. Ser ten smakuje wybornie nie tylko na zimno, ale i na ciepło, a w duecie z owocami (gruszkami, jabłkami lub winogronami), skropionymi miodem sprawdza się jako wyśmienity deser. Wielu ceni sobie jego towarzystwo przy kieliszku wina.

Ciekawostka: od 1996 roku ser nosi oficjalną nazwę Graviera Kritis z certyfikatem ChNP, chroniącym nazwę pochodzenia.

Region pochodzenia: Kreta
zawsze świeży nabiał

Recenzje

5.0/5
(2 opinie)
5
2 4
0 3
0 2
0 1
0
Włodzimierz Wójtowicz
- 25.10.2019, 21:42

Bardzo przyzwoity ser.

Jestem prawie wegetarianinem,tzn.raz na miesiąc odrobina kurczaka,czy ryby,więc sery są dla mnie istotnym źródłem białka.Ser graviera porównuję z serami Romana Kluski i graviera wypada bardzo korzystnie .Ma świeży zapach ,smak głęboki i aksamitny z nutą pikantną na koniec.Oczyszczony z niepożądanego zapachu i posmaku koziego mleka,nie jest nijaki,ma specyficzny ,ciekawy ,smakowy charakter,jest lekko kruchy,ale bez grudek,dobrze się rozpływa w ustach,nie jest mdły,ani przesadnie ostry,pozostawia ,po spożyciu przyjemne wrażenie.Polecam.To bardzo smaczny ser.Najlepiej go pokroić w kawałeczki i powoli jeść bez dodatków:).

Iryna
- 31.01.2019, 11:57

Najlepszy grecki ser

Najlepszy śródziemnomorski ser!

Więcej z tej samej kategorii

Sklep przyjmuje płatności Płatności PayU , Płatności PayPal oraz przelewy bankowe.
Płatność za pomocą karty kredytowej
© 2021 - GreeceCompany - właściciel sklepu Greckie Przysmaki powered by Yellowgray