Chałwa waniliowa 0,9kg Zobacz większe

Chałwa waniliowa 0,9kg

Nowy

Tradycyjna ręcznie robiona chałwa waniliowa, krucha i wyśmienita w smaku.Produkt naturalny bez konserwantów. Produkt na wagę.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

48,99 zł

Add to wishlist

Więcej informacji

Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, mozemy wybierac z pośród roznych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada , zurawina, biszkopty ,..

Zapraszamy do ojrzenia filmiku , jak powstaje nasza chałwa :

https://www.youtube.com/watch?v=EXGJoYKCZ3k

Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa,

znanego greckiego : endokrynologa-diabetologa-dietetyka. Wykazuje iz ma znaczace zalety zdrowotne np. dziala przeciw nadcisnieniu i pomaga w prawidlowym funkcjonpowaniu ukladu odporosciowego.

W naszej codziennej diecie ,chałwe mozemy połączyc z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.

Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi czesci zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.

DLA SERCA I UMYSŁU:

 

Sezam zawiera witaminy B , fosfor , wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniaja się do lepszego funkcjonowania serca .

Dzieki zawartości żelaza (przeciwdziala anemii) , wapna i innych metali szlachetnych , minerałów,

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii , wzmacnia kosci.

Chalwa to także źródło błonnika , który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie.

Sezam zawiera naturalne antyoksydanty , witamine E , selen , które pomagaja zwalczac wolne rodniki, które przyspieszaja starzenie się skory.

 

Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam:

     Zwalcza Cholesterol
     Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
     Zapobieganie zaćmy
     Pomoc w leczeniu cukrzycy
     Walka z Nadciśnieniem tętniczym
     Przyczyniają się do leczenia miażdżycy
     Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby

 

Wartośc odzywcza : w 100 gr

Energia 548cal/2284kj

2. Proteiny 12,2 

 3. Weglowodany 48,5gr

4.Cukier 36,40 gr

5. Błonnik 5,0gr

6. Tłuszcze 32,8gr :

-nasycyone 3,2 gr

7.Cholesterol 0,001gr

8. Sodu (NA) 0,02gr

9. Żelazo 3,6mg

10. Wapń 103,5 mg

11.Magnez 2131mg.

 

Składniki : Sezam , cukier , syrop glukozowy, vanillia.

W zależnosci od samków dodatki : migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt

 

Tradycyjny sposob przygotowania chałwy jest dość trudny:

1.Plukanie sezamu odbuwa się za pomoca soli fizjologicznej dzieki której ziarna sezamu pozbywaja się wszelkich ciał obcych , następnie zbierany jest do specjalnych koszy.

Pózniej dodatkowo 2-3 plukany aby pozbyc się zasolenia .

Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce „psistiria” w której specjane „skrzydała” poruszaja sezamem aby się nie spalil .

Z opieczonego sezamu za pomca kamieni młynskich przygotowuje się Tahini (sezam),

który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego „pasimi'.

Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115stopni) dodaje się wczesniej przygotowany sezam „tahini”.

Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna , siegajace ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.

Ugniatanie jest szczegolnie trudne , poniweaż temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni , bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwoscią , aby osiągnąc jak najlepsze rezultaty w jakosci chałwy.

Ugniatanie chałwy trwa okolo 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.

Opinie

Napisz opinię

Chałwa waniliowa 0,9kg

Chałwa waniliowa 0,9kg

Tradycyjna ręcznie robiona chałwa waniliowa, krucha i wyśmienita w smaku.Produkt naturalny bez konserwantów. Produkt na wagę.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: