Chałwa bez cukru 450 g
  • Chałwa bez cukru 450 g

Chałwa bez cukru 450 g

33,99 zł
Brutto

Tradycyjna ręcznie robiona chałwa bez cukru z ksylitolem, krucha i wyśmienita w smaku.

Produkt naturalny bez konserwantów.

Ilość

  • Gwarancja prawdziwego smaku Gwarancja prawdziwego smaku
  • Wysyłka już od 18 zł | Darmowa dostawa od 350 zł Wysyłka już od 18 zł | Darmowa dostawa od 350 zł
  • 14 Dniowe prawo zwrotu towaru 14 Dniowe prawo zwrotu towaru

Chałwa przygotowywana jest w 60% z sezamu, możemy wybierać z pośród różnych kombinacji smakowych, takich jak wanilia, kakao, migdały, czekolada, żurawina, biszkopty…

Zachęcamy do obejrzenia filmiku jak powstaje nasza chałwa:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/EXGJoYKCZ3k?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Chałwa według Pana Andreasa Thomopoulosa, znanego greckiego: endokrynologa-diabetologa-dietetyka, wykazuje, iż ma znaczące zalety zdrowotne np. działa przeciw nadciśnieniu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

W naszej codziennej diecie, chałwę możemy łączyć z jogurtem i owocami, lub plackami pełnoziarnistymi.

Według ekspertów połączenie chałwy ze świeżymi lub suszonymi owocami a także z chlebem pełnoziarnistym stanowi części zbilansowanej diety: wzmacnia organizm dodaje siły.

 

DLA SERCA I UMYSŁU:

Sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania serca.

Dzięki zawartości żelaza (przeciwdziała anemii), wapna i innych metali szlachetnych, minerałów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii, wzmacnia kości.

Chałwa to także źródło błonnika, który zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i ułatwia trawienie.

Sezam zawiera naturalne antyoksydanty, witaminę E, selen, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skory.

 

Właściwości i korzystne działanie produktów opartych na sezam: 

·          Zwalcza Cholesterol 

·         Wzmocnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

·         Zapobieganie zaćmy

·         Pomoc w leczeniu cukrzycy

·         Walka z Nadciśnieniem tętniczym

·         Przyczyniają się do leczenia miażdżycy

·          Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby

 

Wartość odżywcza: w 100 g

Energia

548cal/2284kj

Proteiny

12,2 

Węglowodany

48,5 g

Cukier

36,40 g

Błonnik

5,0 g

Tłuszcze

32,8 g

Tłuszcze nasycone

3,2 g

Cholesterol

0,001 g

Sodu (NA)

0,02 g

Żelazo

3,6 mg

Wapń

103,5 mg

Magnez

2131 mg

 

Składniki: Sezam, cukier, syrop glukozowy, wanilia.

W zależności od smaków dodatki: migdały, żurawina, czekolada, kakao, biszkopt.

 

Tradycyjny sposób przygotowania chałwy jest dość trudny:

1.   Plukanie sezamu odbywa się za pomocą soli fizjologicznej dzięki której ziarna sezamu pozbywają się wszelkich ciał obcych, następnie zbierany jest do specjalnych koszy.

2.   Później dodatkowo 2-3 płukany aby pozbyć się zasolenia.

3.   Pieczenie odbywa się w specjalnej rurce „psistiria” w której specjalne „skrzydła” poruszają sezamem aby się nie spalił .

4.   Z opieczonego sezamu za pomocą kamieni młyńskich przygotowuje się Tahini (sezam), który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w kształcie półkola zwanego „pasimi'.

5.   Osobno gotuje się cukier z woda do uzyskania konsystencji karmelu, do którego (po uzyskani 115stopni) dodaje się wcześniej przygotowany sezam „tahini”.

6.   Wtedy pracownik zakłada specjalne rękawice wykonane z płótna, sięgające ponad łokcie i rozpoczyna wyrabianie „ciasta'”.

7.   Ugniatanie jest szczególnie trudne, ponieważ temperatura mieszaniny wynosi około 80 stopni, bardzo trudne do zniesienia i wymaga umiejętnego obchodzenia się i wielką cierpliwością, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty w jakości chałwy.

8.   Ugniatanie chałwy trwa około 30 min. po czym jeszcze ciepła chałwa jest ręcznie ważona i pakowana.

 

15 Przedmioty

Opis

Waga
450 g
Nowy produkt

Opinie

Napisz swoją opinię

Napisz swoją opinię