Dieta śródziemnomorska jako profilaktyka chorób dietozależnych

Prawidłowe żywienie człowieka jest kluczowym elementem wpływającym na jego rozwój oraz utrzymanie przez niego prawidłowego stanu zdrowia. Prowadzenie zdrowego stylu życia, na które składają się zachowania prozdrowotne oraz aktywność fizyczna są decydującymi czynnikami o jego zdrowiu i samopoczuciu.

Zdrowa i prawidłowo zbilansowana dieta śródziemnomorska

Nie bez powodu śródziemnomorski styl odżywiania przyjął się jako wzorzec zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety. Koncepcja diety śródziemnomorskiej odzwierciedla typowe nawyki żywieniowe, jakie panowały we wczesnych latach sześćdziesiątych głównie na Krecie, znacznej części Grecji i południowych Włoch. Stosowna była głównie przez biedne społeczności wiejskie ww regionów, dlatego nazwa się ją dietą „oszczędną”.

Na czym więc opiera się ten styl żywienia?

Dieta śródziemnomorska nie ma dokładnych wytycznych co do produktów dozwolonych, które mogą pojawiać się w diecie i różni się nieco w zależności od regionu.

Jednak wszędzie opiera się na podobnych założeniach i kładzie nacisk na spożywanie lokalnych i sezonowych produktów, świeżych owoców i warzyw, roślin strączkowych, nasion i orzechów oraz dużych ilości oliwy z oliwek, co stanowi znak rozpoznawczy tego wzorca żywieniowego.

Ponadto charakteryzuje się umiarkowanym spożyciem ryb i owoców morza, przetworów mlecznych, ograniczeniu podlegają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, produkty mięsne, produkty przetworzone oraz alkohol.

Mówiąc o diecie śródziemnomorskiej należy również wspomnieć o roli „śródziemnomorskiego stylu życia”, który podkreśla fundamentalne znaczenie aktywności fizycznej, odpowiedniego nawodnienia organizmu oraz dbania o relacje międzyludzkie jako klucz do zdrowia.

Znaczenie diety śródziemnomorskiej

Znaczenie diety śródziemnomorskiej stale rośnie, zarówno w popkulturze, jak i w świecie medycyny. Na przestrzeni lat, przeprowadzone zostały liczne badania dotyczące skutków, jakie niesie za sobą ten styl odżywiania. Wiele z tych badan odnosi się do poznania mechanizmów, które wyjaśniają potencjalnie korzystną rolę diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu chorobom układu krążenia, otyłości, insulinooporności czy cukrzycy typu II.

Do korzystnych i długotrwałych skutków zdrowotnych diety śródziemnomorskiej możemy zaliczyć:

  • Obniżenie poziomu lipidów we krwi.
  • Obniżenie skurczowego ciśnienia krwi.
  • Ochronę przed stresem oksydacyjnym.
  • Ochronę przed stanem zapalnym i agregacją płytek krwi.

Oliwa z oliwek – reprezentantka diety śródziemnomorskiej

Reprezentantka diety śródziemnomorskiej, czyli oliwa z oliwek, ma znacząco pozytywny wpływ na osoby z cukrzycą typu II. Zmniejsza ryzyko jej wystąpienia o 13%, poprawia profil lipidowy, a także odgrywa korzystną rolę obniżając markery stanu zapalnego rozwijającego się w organizmie.

Dieta wzbogacona o oliwę z oliwek obniża po posiłkowy poziom glukozy we krwi i zwiększa poziom insuliny, a tym samym działa korzystnie na poziom glikemii również u osób zdrowych.

U ludzi znajdujących się w grupie wysokiego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych poprawia działanie funkcji frakcji „dobrego” cholesterolu HDL, takich jak metabolizm cholesterolu, poprawę właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych oraz zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych.

Aby udowodnić korzystne działania diety śródziemnomorskiej, zostały przeprowadzone badania na dwóch grupach ludzi znajdujących się w grupie ryzyka chorób sercowo naczyniowych.

Jedna grupa stosowała dietę opartą o założenia śródziemnomorskiego modelu żywienia (podstawę diety stanowiły głównie zdrowe tłuszcze tj.: oliwa z oliwek, orzechy i nasiona), a druga grupa stosowała dietę o obniżonej zawartości tłuszczów.

Wyniki badań wykazały pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej na czynniki przyczyniające się do rozwoju chorób sercowych. Zauważono obniżenie obwodów talii, wskaźnika masy ciała, stężenia lipidów we krwi, ciśnienia krwi oraz działanie przeciwzapalne.

Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób

Opierając swoją codzienną dietę na modelu diety śródziemnomorskiej możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób dietozależnych. Regularne spożywanie świeżych owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz żywności nieprzetworzonej odgrywa istotną rolę w zapobieganiu insulinooporności, która prowadzi do rozwoju cukrzycy typu II oraz miażdżycy, która jest główną przyczyną chorób układu krążenia.

Warzywa i owoce bogate w błonnik i przeciwutleniacze, pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz poprawiają wrażliwość na insulinę. Orzechy i nasiona zmniejszają stres oksydacyjny, poprawiają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, poprawiając tym samym profil lipidowy.

Orzechy, nasiona oraz oliwa z oliwek są bogate w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one kluczowe znaczenie dla metabolizmu glukozy, wykazują lepszą kontrolę glikemii oraz przyczyniają się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi u osób z cukrzycą.

Kwasy omega-6 i omega-3, biorą duży udział w obniżeniu „złego” cholesterolu LDL, tym samym obniżając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Słowo „dieta” zazwyczaj kojarzy się z wykluczeniem wielu ulubionych produktów spożywczych z codziennego jadłospisu, starannego pilnowania lub ograniczenia kalorii. Jednak popularna dieta śródziemnomorska jest czymś więcej niż ścisłym planem posiłków. Należy przyjąć ją jako sposób na życie, a nie chwilową zmianę.

Dieta i śródziemnomorski styl życia promują sezonowe gotowanie, spożywanie świeżo przygotowanych posiłków a przede wszystkim zachęcają do spotkań towarzyskich i cieszenia się zdrową żywnością.

Proste składniki i założenia, na jakich opiera się ten wielowiekowy schemat żywienia, tworzą wyjątkowość diety śródziemnomorskiej.

Główne składniki przyczyniają się do utrzymania homeostazy organizmu w cukrzycy, czy to poprzez poprawę wrażliwości na insulinę, czy też poprzez stymulację działania antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego.

Powinniśmy zatem nauczyć się kontrolować swoje nawyki żywieniowe, tak aby stawiać na dobre wzorce żywieniowe, które pomogą utrzymać organizm w dobrej kondycji przez długie lata oraz zapobiegać chorobom dietozależnym.

Bibliografia:

  1. Gawęcki J. (red.), Roszkowski W. (red.): Żywienie u progu i u schyłku życia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2013.
  2. Tatjana Milenkovic T.,Bozhinovska N., Macut D.,Bjekic-Macut J., Rahelic D., Asimi Z., Burekovic A.: Mediterranean Diet and Type 2 Diabetes Mellitus: A Perpetual Inspiration for the Scientific World. Nutrients, 2021: 13(4): 1307.
  3. Mizgier M., Jeszka J., Jarząbek-Bielecka G.: Rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, niektórym chorobom dietozależnym oraz jej wpływ na długość życia. Nowiny Lekarskie 2010, 79, 6, 451–454.
  4. Tuttolomondo A., Simonetta I., Daidone M., Mogavero A., Ortello A., Pinto A.: Metabolic and Vascular Effect of the Mediterranean Diet. International Journal of Molecular Sciences, 2019 Oct; 2019: 20(19): 4716.

Autor

Paulina Mrugała
Strona internetowa

Dietetyczka z zamiłowania do zdrowego stylu życia. Pasjonatka aktywnego spędzania czasu, gotowania i dobrego jedzenia! W życiu kieruję się zasadą, że wszystko jest dla ludzi, ale trzeba zachować w tym odpowiedni balans.

Ukończyłam studia na Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia oraz kursy o tematyce odżywiania, odchudzania i chorób dietozależnych. Na bieżąco uczestniczę w konferencjach naukowych z zakresu dietetyki.

Pomagam moim Pacjentom w zmianie dotychczasowego sposobu odżywiania. Uczę, jak poprzez wprowadzanie nowych, zdrowych nawyków żywieniowych osiągnąć długoterminowe cele i cieszyć się zdrowiem.

Wysyłka Greckich Przysmaków na terenie Unii Europejskiej!

Wiele razy pytaliście nas, czy wysyłamy nasze greckie przysmaki do Niemiec, na Słowację czy do Austrii. Słuchając wielu sugestii i starając się sprostać Waszym wymaganiom, jest nam ogromnie miło poinformować, że już niedługo będzie możliwość wysyłki greckich przysmaków na teren Europy!

Kraje, do których będzie aktywna przesyłka:

  1. Holandia
  2. Niemcy
  3. Słowacja
  4. Austria
  5. Belgia

Czy któregoś kraju nie wymieniliśmy, a chciałbyś, żeby znalazł się na naszej liście?
Czekamy na Wasze propozycje! Komentujcie lub piszcie bezpośrednio przez czat.

Grillowany placek piada posmarowany oliwą z oliwek, zatarem, halloumi i warzywami

Składniki

Przepis

Oliwę z oliwek łączymy z zatarem i smarujemy placki piada. 
Pomidory kroimy w kostkę i doprawiamy suszoną miętą. Kroimy halloumi, papryczkę chili, oliwki.
Na posmarowany oliwą z oliwek placek nakładamy pomidory, oliwki, halloumi, chili i czerwoną cebulę.
Wstawiamy na grilla lub do piekarnika, najlepiej z funkcją grill. 
Upieczone polewamy oliwą z oliwek i obsypujemy natką pietruszki.

Wpis powstał przy współpracy z Piotrem Olszewskim. Instagram: @targismaku.

Autor

Nazywam się Piotr Olszewski, pochodzę z okolic Poznania, ale całe życie i studia spędziłem w Poznaniu 🙂
W dzieciństwie trenowałem tenisa ziemnego a od 12 lat pracuję jako dekorator regionalny.
Moim marzeniem na przyszłość to zamienić kuchnię w domu na małą restaurację.

Jestem zakochany we Włoszech i Izraelu. Każdy wolny czas oddałbym na podróże.
Właściciel ukochanego czarnego labradora 🙂🙂🙂

Przepis na pieczony jogurt grecki z konfiturą z fig, miodem, wanilią, orzechami i sezamem

Składniki

Przepis

Jogurt mieszamy z jajkiem, miodem i wanilią.
Wlewamy do miseczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
Zapiekamy 20 minut, do ścięcia się jogurtu i lekkiego zbrązowienia powierzchni.
Następnie nakładamy konfiturę z fig, prażony sezam i orzechy. Dodajemy owoce.

Wpis powstał przy współpracy z Piotrem Olszewskim. Instagram: @targismaku.

Autor

Nazywam się Piotr Olszewski, pochodzę z okolic Poznania, ale całe życie i studia spędziłem w Poznaniu 🙂
W dzieciństwie trenowałem tenisa ziemnego a od 12 lat pracuję jako dekorator regionalny.
Moim marzeniem na przyszłość to zamienić kuchnię w domu na małą restaurację.

Jestem zakochany we Włoszech i Izraelu. Każdy wolny czas oddałbym na podróże.
Właściciel ukochanego czarnego labradora 🙂🙂🙂

Jak wybrać dobry ser feta?

Wybór naprawdę wspaniałej Fety to coś więcej niż tylko sięgnięcie po paczkę białego „sera do sałatek”

Feta jest wiekowym serem to genialna mieszanka mleka i soli, płynna i twarda, w świeżości, łagodności i w smaku.  Tak starożytna jak mądrość Arystotelesa, zakorzeniona w opowieściach Homera. Feta to kwestia dumy narodowej, zanurzona w starożytności kultury greckiej. Zakorzeniona w jej historii i dziedzictwie. Śródziemnomorski klimat, góry, pasterze obserwujący swoje owce i kozy. Połączcie wszystkie te składniki i w rezultacie otrzymacie ser Feta!

Feta pochodzi tylko z Grecji!

Po ogromnej walce o prawne uznanie Fety za produkt autentycznie grecki, w 2002 r. została ona wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia w Unii Europejskiej. Ten długo oczekiwany zaszczyt służy ochronie Fety jako prawdziwie greckiego sera produkowanego na jej ziemi. Wytwarzanego na sposób stary, łączącego lokalne składniki w celu uzyskania wyjątkowego i wszechstronnego przysmaku, który można spożywać o każdej porze dnia. Jest to serce każdego greckiego domu. Dowód? Grecy są konsumentami numer jeden serów na świecie. Średnio do 25 kg na osobę – a prawie połowa z tego to, tak, zgadliście, wspaniała, krucha, słona Feta!

Historycznie krowy przybyły do Grecji późno dlatego feta produkowana jest tylko z mleka owczego

Historycznie krowy przybyły do Grecji późno, więc ma sens, że Feta jest produkowana tylko z mleka owczego: co najmniej 70% z niego! W razie potrzeby stosuje się mieszankę mleka owczego i koziego, ale zawsze w mieszance 70/30. Po zsiadnięciu mleka usuwana jest serwatka, a skrzep pakowany jest w bloki i beczki. Następnie serwatka jest ostrożnie mieszana z solą i wodą w celu utworzenia solanki, którą przelewa się na ten pozbawiony skórki, czysty ser biały, utrzymując go w stanie wilgotnym i aromatycznym. Po krótkim okresie dojrzewania, trwającym do sześciu miesięcy, Feta jest gotowa do sprzedaży, ale zawsze w płynnej solance. Z czasem ten niezwykły ser, zasadniczo piklowany, nadal nabiera smaku i pikantności.

Feta ma różne oblicza smaku

Feta różni się w zależności od obszarów, na których jest produkowana; od Tracji po Tesalię, od Grecji kontynentalnej po Macedonię, od Lesbos po Peloponez tekstury, smaki i intensywności będą się różnić. Konsystencja może wahać się od lekko twardej do miękkiej. Smak od łagodnego do pikantnego, ale niezależnie od obszaru lub zwierzęcia. Wysokiej jakości Feta jest jędrna i krucha, z nielicznymi dziurkami i kremowym, pikantnym smakiem.

Przy wyborze Fety skorzystaj z tego prostego przewodnika:

  • Smak: do 2% słony, ale łagodny z ostrym posmakiem (jego słoność rośnie z wiekiem)
  • Status UE: prawdziwa Feta jest produktem samej Grecji z 70% zawartością mleka owczego
  • Konsystencja: odmiany mogą być twarde do miękkich, średnio 56% wilgotności, zwarte, ziarniste, kremowe
  • Zalety: trwa długo, jest bardzo wszechstronny, mniej kalorii, mniej jest bardziej, całkowicie pyszne
  • Ser Feta jest idealnym uzupełnieniem każdego posiłku, niezależnie od tego, czy rozkoszujesz się kromką arbuza, chrupiącą sałatką, hamburgerem jagnięcym, smakowitą spanakopita, prostą kanapką czy po prostu miską z oliwek.

Co to są oliwki Chalkidiki

Oliwki Chalkidiki to duże, jasno zielone oliwki greckie o owalnym kształcie, powszechnie zbierane jeszcze w młodym wieku. Zazwyczaj przetwarzane są w procesie peklowania w solance, która ma twardszą konsystencję mięsa, która może zapewnić pełny, miękki smak z odrobiną cierpkości i odrobiną pieprzu w smaku. Często nazywane Chalkidiki, Oliwki Chalkidiki rosną wyłącznie w Grecji, w regionie Chalkidiki , który przylega do góry Athos.

Nazwa Chalkidiki lub Chalkidiki Olive pochodzi od miejsca, w którym w sposób naturalny występują one na obszarze uważanym w Grecji za region Macedonii Środkowej, co w tłumaczeniu oznacza Chalkidiki lub Chalkidiki . Ta grecka oliwka jest również nazywana „oliwką osła” ze względu na swój duży rozmiar. Oliwki Chalkidiki są doskonałymi oliwkami stołowymi o wysokiej jakości i wystarczająco dużymi, aby nadziewać je innymi składnikami żywności, takimi jak suszone pomidory, niebieski ser, migdały i inne składniki żywności i służyć jako przystawka lub przekąska.

Dwie oliwkowe odmiany Chalkidiki:

  • Zielony – Zielone oliwki Chalkidiki są peklowane w solonej solance, a czasami w oliwie.
  • Czarny – Oliwki czarne Chalkidiki są zbierane w stadium dojrzałym, czyli około dwa miesiące po zbiorze młodych zielonych oliwek Chalkidiki.

Oliwki Chalkidiki Charakterystyka:

Oliwka Chalkidiki rośnie i jest uprawiana w północnej Grecji, na Półwyspie Chalkidiki , dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym i właściwościom gleby, które sprawiają, że oliwka ta nabrała pełnego, pikantnego i lekko gorzkiego smaku z nutą owocowego aromatu bez odrobiny oleistości. Ponieważ oliwka ta jest zbierana jeszcze w młodym wieku, jej owalny kształt jest mięsisty (mięsny), z małą pestką, a jej jaskrawo-żółtozielony kolor zmienia się na żółty w miarę dojrzewania. Dzięki doskonałym warunkom klimatycznym i bogatej w składniki odżywcze glebie ta grecka oliwka jest uważana za doskonały typ spośród innych oliwek stołowych. Oliwki Chalkidiki zbierane są od połowy września do końca października.

Korzyści zdrowotne oliwki z Chalkidiki

Chalkidiki to wspaniała odmiana oliwki z wieloma korzyściami zdrowotnymi, z których możemy skorzystać. Niezależnie od wysokiej zawartości tłuszczu, ta oliwka posiada dobre wartości odżywcze i jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega, witaminy E, żelaza, błonnika pokarmowego, miedzi, tłuszczów jednonienasyconych, polifenoli i flawonoidów.

  • Wspiera zdrowe serce. Oliwki Chalkidiki są dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i zwiększyć dobry poziom cholesterolu we krwi. Jeśli cierpisz na nadciśnienie, ta oliwka może pomóc w normalizacji ciśnienia krwi, jednocześnie zwiększając dobry poziom cholesterolu. Jest ona bardzo dobra dla serca.
  • Skuteczny antyoksydant. Zawiera witaminę E, która może walczyć z wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić komórki organizmu. Dobry przeciwutleniacz może chronić naszą skórę przed przedwczesnym starzeniem się, chroni przed szkodliwym wpływem zbyt dużej ekspozycji na słońce i z pewnością może zatrzymać nas młodych szukających na dłużej.
  • Ma skuteczne działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartości flawonoidów i polifenoli może chronić każdą komórkę naszego organizmu przed rozwojem niektórych stanów zapalnych. Oliwki są świetne w zapobieganiu rozwojowi nowotworów, zapaleniu stawów, astmie, chorobom układu oddechowego i innym dolegliwościom związanym z obrzękiem lub zapaleniem.
  • Mogą chronić kobiety przed PMS. Kobiety mają tendencję do bycia ospałymi i nastrojowymi w swoim okresie z powodu braku równowagi hormonalnej, ale oliwki są idealne do przeciwdziałania tym objawom.
  • Może również pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom, takim jak okrężnica i prostata.

Tak więc najlepiej jest włączyć oliwki Chalkidiki do naszej zwykłej diety, aby czerpać z nich wspaniałe korzyści zdrowotne, które mogą utrzymać nas w zdrowiu i sile. W diecie śródziemnomorskiej oliwka jest integralną częścią, a jej spożywanie jest zdrowym sposobem na spożywanie smacznych potraw. Zdrowe jedzenie może być naprawdę satysfakcjonujące dzięki oliwkom Chalkidiki. Podaj danie już dziś z tą oliwką i doświadcz najlepszej jakości smaku słynnego greckiego produktu z oliwek, na pewno znajdziesz najlepsze przepisy na oliwki, które naprawdę pokochasz.

Gdzie i jak Grecy używają oliwy z oliwek

Grecy od wieków wzbogacają swoją oliwę z oliwek różnymi składnikami. Tradycja ta powstała jako genialna metoda konserwowania ziół, pomidorów i warzyw. A jej wynik szybko stał się popularnym sposobem dodawania aromatu do oliwy z oliwek.

Najważniejsze jest to, że oliwa z oliwek jest niezwykle wszechstronna!

Można jej używać do przyrządzania sałatek, ziemniaków i dań z makaronu. Może być smarowana na chlebie przed grillem. Doskonale nadaje się do marynowania ryb, drobiu i dań z czerwonego mięsa. Jest często stosowana jako dodatek do dipów.

Użyj bazylii, rozmarynu i szałwii

Najpopularniejsze zioła używane do mieszania z oliwą to bazylia, rozmaryn i szałwia. Należy uważać, aby usunąć całą wilgoć z liści przed dodaniem ich do oliwy. Unikniecie wtedy rozwoju bakterii i pleśni, które nieuchronnie zniszczyłyby zarówno oliwę, jak i zioła. Zioła te są bardzo lekkie i dodają tylko odrobinę uzupełniających się i świeżych smaków, a nie przytłaczają potrawy.

Pieprz i chili w oliwie to Twoi sprzymierzeńcy

Płatki chili i ziarnka pieprzu to także świetny dodatek do oliwy. Dodają oliwie nie tylko głębokiego smaku, ale także nadają trochę pikanterii, którego nie można uzyskać za pomocą żadnej innej metody. Oliwa z oliwek z dodatkiem chili jest doskonałą bazą do marynat mięsnych. Chili świetnie wydobędzie intensywny smak mięsa.

Pomidory suszone do oliwy z oliwek? to dobre połączenie!

Dodaj do oliwy trochę pomidorów suszonych na słońcu. Nadadzą oliwie niewiarygodnie głębokiego smaku. Ten lekko słony intensywny smak idealnie będzie pasował do sałatek, makaronów, ale także do chleba i praktycznie wszystkich dań mięsnych.

Jeżeli zwykła oliwa z oliwek nie daje wystarczająco dużo smaku Tobie. Twoim posiłkom lub jeśli chcesz spróbować czegoś nowego. Spróbuj zamarynować oliwę jak wyżej. Nie bój się eksperymentów! Mieszaj testuj! Smacznego!

10 faktów na temat oliwy z oliwek

Fakt 1 – Grecja jest na trzecim miejscu w produkcji oliwy z oliwek

Grecja jest trzecim największym na świecie producentem oliwy z oliwek. Największym na świecie eksporterem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra.  Jej oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest tak dobra, że eksportuje się ją nawet do takich krajów jak Włochy i Hiszpania.

Fakt 2 – Oliwa jest bogata w kwas oleinowy

Oliwa z oliwek jest wyjątkowo bogata w kwas oleinowy, który jest używany do obniżania ciśnienia krwi.  Oliwa z oliwek zawiera również wiele przeciwutleniaczy, w tym witaminę E, karotenoidy i oleuropeinę.

Fakt 3 – Oliwa extra virgin pochodzi tylko z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek extra virgin pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek bez użycia środków chemicznych do jej ekstrakcji.  Oznacza to, że ma ona wspaniały, świeży, czysty smak.

Fakt 4 – Oliwa działa korzystnie na nasz organizm

Uważa się, że oliwa z oliwek działa ochronnie na różne rodzaje nowotworów. W tym na piersi, prostatę, endometrium i przewód pokarmowy.

Fakt 5 – Najbogatszy aromat i smak tylko w najświeższej oliwie

Im świeższa jest oliwa z oliwek, tym lepszy jest jej smak.  Po około roku najlepiej jest używać oliwy do gotowania, a świeżej do sosów sałatkowych i innych zimnych zastosowań.

Fakt 6 – Oliwa zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca

Oliwa z oliwek ma wyższy udział tłuszczów jednonienasyconych niż tłuszcz zwierzęcy, który często zawiera dużo tłuszczów nasyconych.  Badania wykazały, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami jednonienasyconymi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca.

Fakt 7 – Tradycyjne metody wytwarzania oliwy są dla nas najlepsze

Ponieważ oliwa wypływa z oliwek w sposób naturalny, gdy są one rozdrabniane. Witaminy i naturalne składniki nie są niszczone za pomocą chemikaliów i konserwantów.

Fakt 8 – Grecy kochają oliwę

Grecy jedzą średnio 26 litrów oliwy z oliwek każdego roku!

Fakt 9 – Oliwa obniża cholesterol

Badania wykazały, że oliwa z oliwek obniża zły poziom cholesterolu (LDL) i zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Fakt 10 – Drzewo oliwne to skarb

Jedno drzewo oliwne może wyprodukować około czterech litrów oliwy każdego roku przez setki lat.

Rodzaje oliwy z oliwek – klasyfikacja.

Istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek. Na podstawie ich kwasowości są klasyfikowane na:

Extra Virgin Olive Oil

Extra Virgin Olive Oil – otrzymywana wyłącznie w procesie produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia o kwasowości nie większej niż 0,8%. Ten rodzaj oliwy z oliwek jest bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich, takich jak Grecja, Hiszpania i Włochy i ma znacznie lepszą jakość w smaku. Używana w większości sałatek, dodawana do gulaszu i zup.

Virgin Olive Oil

Virgin Olive Oil – wytwarzana z produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i posiada kwasowość mniejszą niż 1,5% oraz jest znana z dobrej jakości smaku.

Pure Olive Oil

Pure Olive Oil – jest to zazwyczaj mieszanka produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i rafinowanej i oznaczona jako Czysta lub po prostu Oliwa z oliwek.

Olive Oil

Olive Oil – jest to mieszanka oliwy rafinowanej i z pierwszego tłoczenia o kwasowości nie większej niż 2%, która zazwyczaj nie posiada właściwości silnego smaku.

Olive Pomace Oil

Olive Pomace Oil – mieszanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i rafinowanej oliwy z wytłoczyn oliwek. Ma bardziej neutralny smak, który nie jest odpowiedni dla koneserów żywności. Ma ten sam składnik tłuszczowy co zwykła oliwa z oliwek i jest często używana w restauracjach i do domowej kuchni w niektórych krajach.

Lampante Oil

Lampante Oil – jest to oliwa, która nie nadaje się do konsumpcji żywności. Ten rodzaj oliwy jest używany w celach przemysłowych oraz m.in. w lampach olejowych

Refined Olive Oil

Refined Olive Oil – wytwarzana z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia metodą rafinacji, która nie zawiera żadnych zmian w strukturze glikozydowej i posiada kwas oleinowy o zawartości nie większej niż 0,3% na 100 gramów. W procesie rafinacji wykorzystano węgiel drzewny i inne substancje chemiczne.

Oprócz kategoryzacji zasad kwasowości, istnieje również kategoryzacja oparta na sposobie uprawy oliwek. Jeżeli nie w uprawie nie stosowano substancji chemicznych to produkowana oliwa z oliwek jest oliwą organiczną.

Świetny i prosty przepis na ser feta z oliwą z oliwek i ziołami

Ta szybka i łatwa w przygotowaniu przystawka z fetą nie wymaga gotowania ani specjalnych umiejętności!

Feta to wspaniały ser ponieważ można go łatwo zamienić w uroczą przystawkę lub przekąskę. Kupuj całe kawałki fety, zamiast pokruszonych lub pokrojonych kawałków. Duży płat fety ma lepszy smak i duuużo lepiej się prezentuje na talerzu.

Do przyprawienia fety możesz użyć świeżych lub suszonych ziół (lub przypraw). Podawaj fetę z kromkami bagietki lub dowolnego ulubionego chleba, a także z oliwkami i wędlinami.

Użyj jednego lub kilku rodzajów ziół. Świeża pietruszka, tymianek i oregano świetnie pasują do tego sera. Jak również bazylia. W upalne dni eksperymentuj z niewielką ilością świeżej mięty lub koperku.

Pamiętaj, aby fetę przechowywać w lodówce z jej własną zalewą. Wtedy pozostanie długo świeża.

Składniki

  • Ser feta – cały kawałek na porcję.
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin (oczywiście naszą oliwę ze wsi)
  • 2 łyżki świeżych ziół (oregano, pietruszka, tymianek, mięta lub koper)
  • Opcjonalnie: 1 łyżka płatków czerwonej papryki florinis

Teraz przyrządzamy! 😍

  1. Umieść fetę na średniej wielkości talerzu lub półmisku
  2. Fetę polej oliwą z oliwek
  3. Posyp fetę ziołami i płatkami czerwonej papryki
  4. Jeśli używasz świeżych ziół, możesz udekorować talerz pozostałymi gałązkami ziół.
  5. Podajemy z pokrojoną bagietką lub krakersami. Możesz na osobnych talerzykach podać oliwki, wędline, pomidorki i ogórka.

To wszystko! Pięknie, świeżo, smacznie i zdrowo! Takie właśnie przekąski kochamy!