veggetape

Oliwa ZE WSI w azjatyckim makaronie z pastą z tofu

Zacznijmy od takiego dość ważnego pytania, w kuchni używacie częściej oliwy z oliwek, czy oleju. Ja przyznaję, że jestem wielkim fanem oliw i specjalnie wiązłem je z Grecji.

Jeszcze wtedy nie wiedziałem, że w Polsce możemy znaleźć równie dobre oliwy i właśnie taką jest oliwa z @greckieprzysmaki. Na ich stronie znajdziecie różne rodzaje oliw od łagodnych, filtrowanych po wytrawne. Jest w czym wybierać. Oliwy tworzone są z najwyższej jakości oliwek i na greckich wsiach. Ja wybrałem oliwę wytrawną i z taką przygotowałem ten oto przepis na szybki makaronik w stylu azjatyckim.

Makaron azjatycki z pastą z tofu🌱

Składniki:

  • 1/2 papryki
  • 70g marchewki
  • garść rukoli
  • 1/2 sztuki cebuli czerwonej pokrojony w kostkę
  • 60g tofu wędzonego +50ml napoju roślinnego+ 20g wegańskiej śmietany 18% @planton_roslinny i 1 łyżeczka oliwy z oliwek @greckieprzysmaki
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka, 1 łyżeczka erytrytolu)
  • Sosu sojowego i szczypiorku (Wedle uznania, nie żałujemy)
  • 100g ugotowanego makaronu udon + trochę oliwy z oliwek @greckieprzysmaki do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, warzywa w słupki i smażymy na natłuszczonej patelni. W tym czasie w blenderze umieszczamy tofu i wszystkie składniki do niego dopisane.

Blendujemy aż do uzyskania idealnej konsystencji. Następnie dodajemy pastę z tofu do naszych warzyw, dajemy resztę składników (oprócz makaronu), przyprawiamy i na koniec dodajemy makaron. Zostawiamy jeszcze na chwilę na małym ogniu.

Gotowe Dania wykładamy na talerz, posypujemy sobie czym chcemy, dajemy szczypior i gotowe. Smacznego🤍

Autor

Hejka. Jestem Bartek i mam 16 lat, już prawie 17, ale urodziny dopiero pod koniec roku. Od roku prowadzę profil na instagramie, na którym staram się rozweselać ludzi i pokazywać, że dieta roślinna nie jest nudna i nie je się na niej przysłowiowych kamieni i trawy. Uczę nie tylko innych, ale i siebie, że jedzenie jest naszą energią, której potrzebuje, aby czuć się dobrze.


W swoim życiu używałem już kilka rodzajów oliw, które nie zawsze były równe temu, co zostało napisane na opakowaniu. Aż trafiłem na oliwę @greckieprzysmaki, która jest tłoczona na zimno i nadaje fajnego aromatu potrawą. Od tego momentu moje poszukiwanie idealnej oliwy się ustatkowało i znalazłem tą jedyną