Jak wybrać dobry ser feta?

Wybór naprawdę wspaniałej Fety to coś więcej niż tylko sięgnięcie po paczkę białego „sera do sałatek”

Feta jest wiekowym serem to genialna mieszanka mleka i soli, płynna i twarda, w świeżości, łagodności i w smaku.  Tak starożytna jak mądrość Arystotelesa, zakorzeniona w opowieściach Homera. Feta to kwestia dumy narodowej, zanurzona w starożytności kultury greckiej. Zakorzeniona w jej historii i dziedzictwie. Śródziemnomorski klimat, góry, pasterze obserwujący swoje owce i kozy. Połączcie wszystkie te składniki i w rezultacie otrzymacie ser Feta!

Feta pochodzi tylko z Grecji!

Po ogromnej walce o prawne uznanie Fety za produkt autentycznie grecki, w 2002 r. została ona wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia w Unii Europejskiej. Ten długo oczekiwany zaszczyt służy ochronie Fety jako prawdziwie greckiego sera produkowanego na jej ziemi. Wytwarzanego na sposób stary, łączącego lokalne składniki w celu uzyskania wyjątkowego i wszechstronnego przysmaku, który można spożywać o każdej porze dnia. Jest to serce każdego greckiego domu. Dowód? Grecy są konsumentami numer jeden serów na świecie. Średnio do 25 kg na osobę – a prawie połowa z tego to, tak, zgadliście, wspaniała, krucha, słona Feta!

Historycznie krowy przybyły do Grecji późno dlatego feta produkowana jest tylko z mleka owczego

Historycznie krowy przybyły do Grecji późno, więc ma sens, że Feta jest produkowana tylko z mleka owczego: co najmniej 70% z niego! W razie potrzeby stosuje się mieszankę mleka owczego i koziego, ale zawsze w mieszance 70/30. Po zsiadnięciu mleka usuwana jest serwatka, a skrzep pakowany jest w bloki i beczki. Następnie serwatka jest ostrożnie mieszana z solą i wodą w celu utworzenia solanki, którą przelewa się na ten pozbawiony skórki, czysty ser biały, utrzymując go w stanie wilgotnym i aromatycznym. Po krótkim okresie dojrzewania, trwającym do sześciu miesięcy, Feta jest gotowa do sprzedaży, ale zawsze w płynnej solance. Z czasem ten niezwykły ser, zasadniczo piklowany, nadal nabiera smaku i pikantności.

Feta ma różne oblicza smaku

Feta różni się w zależności od obszarów, na których jest produkowana; od Tracji po Tesalię, od Grecji kontynentalnej po Macedonię, od Lesbos po Peloponez tekstury, smaki i intensywności będą się różnić. Konsystencja może wahać się od lekko twardej do miękkiej. Smak od łagodnego do pikantnego, ale niezależnie od obszaru lub zwierzęcia. Wysokiej jakości Feta jest jędrna i krucha, z nielicznymi dziurkami i kremowym, pikantnym smakiem.

Przy wyborze Fety skorzystaj z tego prostego przewodnika:

  • Smak: do 2% słony, ale łagodny z ostrym posmakiem (jego słoność rośnie z wiekiem)
  • Status UE: prawdziwa Feta jest produktem samej Grecji z 70% zawartością mleka owczego
  • Konsystencja: odmiany mogą być twarde do miękkich, średnio 56% wilgotności, zwarte, ziarniste, kremowe
  • Zalety: trwa długo, jest bardzo wszechstronny, mniej kalorii, mniej jest bardziej, całkowicie pyszne
  • Ser Feta jest idealnym uzupełnieniem każdego posiłku, niezależnie od tego, czy rozkoszujesz się kromką arbuza, chrupiącą sałatką, hamburgerem jagnięcym, smakowitą spanakopita, prostą kanapką czy po prostu miską z oliwek.

Dodaj komentarz