gavalaswines-1

Gavalas Winery tradycja trzech wieków z Santorini w Greckich Przysmakach

Poznaj tradycję winiarstwa rodziny Gavalas, jedną z najstarszych winnic na Santorini, w Megalochori.

Rodzinna Winnica butikowa

HISTORIA 5 POKOLEŃ WINIARSTWA

Winiarnia Gavalas, jedna z najstarszych na Santorini, znajduje się w malowniczej wiosce Megalochori. Naszym celem jest ukazanie unikalnych cech „terroir” tej wyspy. Rodzina Gavalas od pokoleń wytwarza wina – obecnie prowadzą ją George Gavalas (czwarte pokolenie) i jego syn Vagelis (piąte pokolenie). Z szacunkiem do lokalnych odmian, koncentrują się na limitowanej produkcji, wytwarzając wina z odmian Assyrtiko, Aidani, Mandilaria i Mavrotragano. Jako jedyni na Santorini wytwarzają również rzadkie odmiany Katsano i Voudomato.

Historia winiarani Gavalas

Winiarnia Gavalas znajduje się w tradycyjnej osadzie Megalochori na Santorini. Ten kamienny budynek, będący dawną winiarnią-canava, zachowuje tradycyjną architekturę starożytnej Thiry. Z szacunkiem dla lokalnej kultury zachowano wszystkie oryginalne przestrzenie winiarni, takie jak piwnice, pomieszczenia do deptania winogron i stare wejścia. Stworzono jednocześnie nowoczesną część z zaawansowanym technologicznie wyposażeniem, aby produkować wina najwyższej jakości.

Dziś winiarnia produkuje dziesięć różnych etykiet, które wyrażają złożoność terroir Santorini. Produkcja skupia się na Assyrtiko – najważniejszej greckiej odmianie oraz na ożywianiu rzadkich, rodzimych winogron, takich jak Katsano, Voudomato i Mavrotragano. Wina są dystrybuowane w całej Grecji oraz eksportowane do USA, Japonii, na Cypr, do Belgii, Wielkiej Brytanii oraz do Polski za pośrednictwem Greckich Przysmaków (Greece Company sp. z o.o.)

Kamienie Milowe w Historii winiarni

  • Koniec XVIII wieku – Początki: Winnica założona przez pierwsze pokolenie, głównie produkujące wino na potrzeby rodziny.
  • 1920 – Eksport do Egiptu: Do lat 20. XX wieku produkcja była eksportowana do Aleksandrii w Egipcie.
  • 1930 – Dystrybucja do Aten: W latach 30. wina były wysyłane do Aten i Pireusu, co stało się prawdziwym świętem dla lokalnych społeczności.
  • 1998 – Pierwsze butelkowanie: Rodzina po raz pierwszy butelkowała własną produkcję Vinsanto i Santorini.
  • 2004 – Otwarcie dla odwiedzających: Winiarnia stała się dostępna dla zwiedzających, oferując wycieczki i degustacje.
  • 2006 – Ożywienie Katsano: Winiarnia podjęła próbę ożywienia rzadkiej odmiany Katsano, produkując 4000 butelek rocznie.
  • 2013 – Nowe etykiety: Wprowadzono serię nowych etykiet, obejmujących lokalne odmiany takie jak Voudomato, Mavrotragano i dziko fermentowane Assyrtiko.

Obecnie

Winiarnia produkuje 10 różnych win, wszystkie z rodzimych odmian, z łączną produkcją około 80 000 – 100 000 butelek.

Nasza winiarnia Gavalas

Odmiany

Santorini ma około 40 różnych rodzimych odmian winorośli, które rosną na 1300 hektarach winnic na wyspie. Najważniejszą odmianą jest Assyrtiko, która zajmuje 75% całkowitych winnic wyspy. Oprócz Assyrtiko, inne odmiany, takie jak Aidani, Athiri, Mavrotragano i Mantilaria, są również używane do produkcji win wytrawnych i słodkich.

Klimat

Klimat Santorini charakteryzuje się łagodnymi zimami i gorącymi, długimi latami. Niska ilość opadów i silne wiatry powodują bardzo niskie plony, zazwyczaj około 3000 kg/ha. Aby chronić uprawy przed wiatrami, winorośle są przycinane w niskie kosze, zwane kouloura. Wysoki poziom wilgoci pomaga glebie wchłaniać wodę w nocy, oddając ją winorośli w ciągu dnia.

Gleba

Gleba na Santorini to mieszanka lawy i popiołów wulkanicznych. Ta wulkaniczna gleba jest uboga w materię organiczną, co sprawia, że jest odporna na choroby. Winnice Santorini nigdy nie zostały zaatakowane przez filokserę, dzięki czemu winorośla na wyspie są jednymi z najstarszych na świecie.

Zapraszamy do skosztowania win z naszej winnicy, aby osobiście doświadczyć bogactwa win z Santorini i odkryć naszą pasję do winiarstwa, która trwa od pięciu pokoleń. Zapraszamy do Greckie Przysmaki

Warning: Undefined property: ElementorPro\Modules\ThemeElements\Widgets\Post_Navigation::$get_render_attribute_string in /usr/home/greececompany/domains/blog.greececompany.pl/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-elements/widgets/post-navigation.php on line 662 Warning: Undefined property: ElementorPro\Modules\ThemeElements\Widgets\Post_Navigation::$get_render_attribute_string in /usr/home/greececompany/domains/blog.greececompany.pl/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-elements/widgets/post-navigation.php on line 670