Co to są oliwki Chalkidiki

Oliwki Chalkidiki to duże, jasno zielone oliwki greckie o owalnym kształcie, powszechnie zbierane jeszcze w młodym wieku. Zazwyczaj przetwarzane są w procesie peklowania w solance, która ma twardszą konsystencję mięsa, która może zapewnić pełny, miękki smak z odrobiną cierpkości i odrobiną pieprzu w smaku. Często nazywane Chalkidiki, Oliwki Chalkidiki rosną wyłącznie w Grecji, w regionie Chalkidiki , który przylega do góry Athos.

Nazwa Chalkidiki lub Chalkidiki Olive pochodzi od miejsca, w którym w sposób naturalny występują one na obszarze uważanym w Grecji za region Macedonii Środkowej, co w tłumaczeniu oznacza Chalkidiki lub Chalkidiki . Ta grecka oliwka jest również nazywana „oliwką osła” ze względu na swój duży rozmiar. Oliwki Chalkidiki są doskonałymi oliwkami stołowymi o wysokiej jakości i wystarczająco dużymi, aby nadziewać je innymi składnikami żywności, takimi jak suszone pomidory, niebieski ser, migdały i inne składniki żywności i służyć jako przystawka lub przekąska.

Dwie oliwkowe odmiany Chalkidiki:

  • Zielony – Zielone oliwki Chalkidiki są peklowane w solonej solance, a czasami w oliwie.
  • Czarny – Oliwki czarne Chalkidiki są zbierane w stadium dojrzałym, czyli około dwa miesiące po zbiorze młodych zielonych oliwek Chalkidiki.

Oliwki Chalkidiki Charakterystyka:

Oliwka Chalkidiki rośnie i jest uprawiana w północnej Grecji, na Półwyspie Chalkidiki , dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym i właściwościom gleby, które sprawiają, że oliwka ta nabrała pełnego, pikantnego i lekko gorzkiego smaku z nutą owocowego aromatu bez odrobiny oleistości. Ponieważ oliwka ta jest zbierana jeszcze w młodym wieku, jej owalny kształt jest mięsisty (mięsny), z małą pestką, a jej jaskrawo-żółtozielony kolor zmienia się na żółty w miarę dojrzewania. Dzięki doskonałym warunkom klimatycznym i bogatej w składniki odżywcze glebie ta grecka oliwka jest uważana za doskonały typ spośród innych oliwek stołowych. Oliwki Chalkidiki zbierane są od połowy września do końca października.

Korzyści zdrowotne oliwki z Chalkidiki

Chalkidiki to wspaniała odmiana oliwki z wieloma korzyściami zdrowotnymi, z których możemy skorzystać. Niezależnie od wysokiej zawartości tłuszczu, ta oliwka posiada dobre wartości odżywcze i jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega, witaminy E, żelaza, błonnika pokarmowego, miedzi, tłuszczów jednonienasyconych, polifenoli i flawonoidów.

  • Wspiera zdrowe serce. Oliwki Chalkidiki są dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i zwiększyć dobry poziom cholesterolu we krwi. Jeśli cierpisz na nadciśnienie, ta oliwka może pomóc w normalizacji ciśnienia krwi, jednocześnie zwiększając dobry poziom cholesterolu. Jest ona bardzo dobra dla serca.
  • Skuteczny antyoksydant. Zawiera witaminę E, która może walczyć z wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić komórki organizmu. Dobry przeciwutleniacz może chronić naszą skórę przed przedwczesnym starzeniem się, chroni przed szkodliwym wpływem zbyt dużej ekspozycji na słońce i z pewnością może zatrzymać nas młodych szukających na dłużej.
  • Ma skuteczne działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartości flawonoidów i polifenoli może chronić każdą komórkę naszego organizmu przed rozwojem niektórych stanów zapalnych. Oliwki są świetne w zapobieganiu rozwojowi nowotworów, zapaleniu stawów, astmie, chorobom układu oddechowego i innym dolegliwościom związanym z obrzękiem lub zapaleniem.
  • Mogą chronić kobiety przed PMS. Kobiety mają tendencję do bycia ospałymi i nastrojowymi w swoim okresie z powodu braku równowagi hormonalnej, ale oliwki są idealne do przeciwdziałania tym objawom.
  • Może również pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom, takim jak okrężnica i prostata.

Tak więc najlepiej jest włączyć oliwki Chalkidiki do naszej zwykłej diety, aby czerpać z nich wspaniałe korzyści zdrowotne, które mogą utrzymać nas w zdrowiu i sile. W diecie śródziemnomorskiej oliwka jest integralną częścią, a jej spożywanie jest zdrowym sposobem na spożywanie smacznych potraw. Zdrowe jedzenie może być naprawdę satysfakcjonujące dzięki oliwkom Chalkidiki. Podaj danie już dziś z tą oliwką i doświadcz najlepszej jakości smaku słynnego greckiego produktu z oliwek, na pewno znajdziesz najlepsze przepisy na oliwki, które naprawdę pokochasz.

Dodaj komentarz